Sute de oameni ţepuiţi de puşcăriaşii gălăţeni / Infractorii au furat peste 200.000 de euro

Sute de oameni ţepuiţi de puşcăriaşii gălăţeni / Infractorii au furat peste 200.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au pus la cale o escrocherie de proporţii, în ciuda faptului că se aflau în detenţie şi, cel puţin teoretic, nu aveau cum să comită niciun fel de ilegalităţi. Teoria nu se potriveşte însă, după cum veţi vedea, cu practica.

Inidivizii, care aveau la dispoziţie mai multe telefoane mobile introduse ilegal în penitenciar, au început să sune la întâmplare pentru a-i anunţa pe cei aflaţi la capătul firului că o rudă (fiu, frate, văr, nepot) a făcut un accident rutier. Povestea era astfel ticluită încât cel înştiinţat să nu aibă timp de gândire. Se mergea pe scenarii tragice: persoane grav rănite sau chiar moarte în accident. Cel sunat era pus în situaţia de a trimite bani pentru plata avocatului şi pentru ca ruda sa să scape de închisoare.

Ideile deţinuţilor de a face bani nu s-au oprit însă aici. Au gândit şi o altă metodă, intitulată „premiul”. Oamenii erau sunaţi şi anunţaţi că au câştigat un premiu în bani, dar că trebuie să achite imediat impozitul pentru suma respectivă. Zeci de oameni din întreaga ţară au fost escrocaţi prin cele două metode.

Mii de telefoane mobile şi cartele confiscate

Poliţiştii români au făcut foarte multe percheziţii atât în celulele penitenciarului, cât şi la domiciliile persoanelor racolate de deţinuţi pentru a-i ajuta în afacerile „accidentul” şi „premiul”.

Penitenciarul din oraşul nostru este în fruntea clasamentului atunci când vine vorba despre numărul telefoanelor mobile confiscate. Conform amosnews.ro, în perioada ianuarie 2012 - septembrie 2013, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au fost confiscate 2.284 de telefoane mobile.

Datele statistice oficiale ale penitenciarului gălăţean confirmă situaţia. „În anul 2012 au fost descoperite 1.016 telefoane mobile şi 626 cartele SIM, iar anul acesta au fost descoperite 1.363 de telefoane şi 1.804 cartele SIM. Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate la solicitarea sau în colaborare cu alte instituţii, s-au descoperit anul acesta 335 de telefoane şi 290 de cartele SIM”, ne-a spus Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

Arestaţi că au păcălit oameni

În ţară sunt sute de dosare care vizează aceste metode. Pe lângă plângerile strânse de poliţişti, şi procurorii DIICOT au pus capăt unei astfel de afaceri. Astfel, în septembrie, procurorii gălăţeni au făcut mai multe percheziţii şi au cerut Tribunalului Galaţi arestarea preventivă pentru nouă persoane acuzate de înşelăciune prin metodele „accidentul” şi „premiul”. Cei arestaţi sunt David Emanuel Turcu, Virgil Bogdan Simion, Ştefan Andrei, Cristian Ciobotaru, Ciprian Ciobotaru, Mirela Kerekeş, Teodora Olteanu, Daniela Violeta Petcu şi Ovidiu Negrean. În acelaşi dosar s-a cerut arestarea şi pentru Rodica Sandu, dar judecătorii au decis să o lase în libertate pe perioada anchetei. Procurorii DIICOT au demonstrat că David Emanuel Turcu, Ştefan Andrei, Virgil Bogdan Simion, Ciprian Ciobotaru şi Angelin Ion, aflaţi în cursul executării unor pedepse privative de libertate, au constituit un grup infracţional, la care au aderat mai multe persoane, în vederea săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Afacerea i-a adus grupării infracţionale 452.305 lei, 87.655 euro şi 38.226,93 dolari americani. Procurorii DIICOT au identificat 68 de părţi vătămate, din peste 160, de pe întreg cuprinsul ţării, cercetările fiind în curs de derulare pentru stabilirea tuturor actelor materiale de înşelăciune.

Citit 3917 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.