Bilanţ 2013 / Cele mai tari anchete ale DIICOT Galaţi

Bilanţ 2013 / Cele mai tari anchete ale DIICOT Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarele instrumentate au vizat domenii de la trafic de droguri şi de persoane până la sclavie şi contrabandă cu mii de tone de alcool


Anul 2013 a fost unul destul de încărcat pentru procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, care au avut de anchetat dosare grele privind înşelăciuni de milioane de euro, trafic de persoane şi/sau de droguri sau contrabandă cu ţigări. Iată doar câteva dintre aceste cauze, în fapt cele mai spectaculoase din anul care tocmai se încheie.

Procuror anchetat şi eliberat din funcţie

Una dintre cauzele care au atras atenţia opiniei publice anul acesta a fost cea a magistratului Mihaela Agheniţei, fost procuror DNA. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de Agheniţei susţinând că aceasta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a "instrumentat cu intenţie" un dosar penal în care a dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, în scopul de a încerca reducerea pedepsei fostului deputat Mihail Boldea.

Deşi ancheta în acest caz nu a fost încă finalizată, Mihaela Agheniţei a fost exclusă din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că şi-a exercitat funcţia cu rea-credinţă. CSM şi-a explicat decizia printr-un comunicat de presă în care se preciza că excluderea din magistratură s-a făcut pe „fondul abaterilor disciplinare săvârşite de Mihaela Agheniţei, cum ar fi manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei şi nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când ştia că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”.

Alcool de contrabandă în cisterne de lapte

Un alt dosar important finalizat procurorii DIICOT este cel al omului de afaceri Liviu Jîtea. După câteva luni de anchetă, în august 2013, dosarul - în care au fost acuzate 18 persoane şi o societate comercială - a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Galaţi.

Jîtea a fost arestat, alături de alte şase persoane, în luna martie, iar alţi zece inculpaţi au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Pe parcurs au fost eliberaţi toţi cei arestaţi, ultimul fiind Liviu Jîtea, dar dosarul îşi urmează cursul.

Potrivit procurorilor, persoanele trimise în judecată au constituit o grupare în scopul obţinerii de sume substanţiale din neplata impozitelor aferente producerii şi vânzării unor mari cantităţi de alcool.  Astfel, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, deţinută de Liviu Jîtea, membrii grupării au amplasat instalaţii neautorizate înaintea contoarelor unei linii tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat şi au extras prin această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri. Marfa ajungea la beneficiari în cisterne de lapte, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal.

S-a creat astfel un prejudiciu estimat la peste 58 de milioane de lei. Anchetatorii au mai arătat în rechizitoriu şi faptul că gruparea infracţională, prin blocarea funcţionării echipamentelor de măsurare a consumului, au sustras gaz metan în valoare de 2,7 milioane de lei. Gazul a fost utilizat pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool.

Condamnări în dosarul de sclavie

O cauză interesantă ajunsă la instanţa de judecată este legată de o infracţiune mai puţină obişnuită: scavia. Trei fraţi din Frumuşiţa, Valerică, Sorin şi Neculai Enache, au fost acuzaţi că au sechestrat mai multe persoane, marea lor majoritate minore, pe care le-au obligat să muncească fără plată la stâna lor din localitate. Victimele erau bătute, torturate şi lipsite de hrană.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DIICOT, care i-au trimis în judecată pe inculpaţi. În urma deciziei Tribunalului Galaţi, Valerică Enache are de executat şapte ani de detenţie, iar Neculai Enache şi Sorin Enache au primit câte şase ani şi zece luni de puşcărie. Nici oamenii de încredere ai fraţilor Enache nu au scăpat de detenţie. Astfel, Vasile Iacob a primit şase ani şi zece luni de închisoare, Nicu Tecuceanu s-a ales cu patru ani de închisoare, iar Fănică Băleanu cu trei ani şi şapte luni. În acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă, au fost condamnaţi la câte zece luni cu suspendare Marian Munteanu şi Mihail Munteanu. În afară de Sorin Enache, care are obligaţia de a nu părăsi localitatea, şi de cei care sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă, toţi ceilalţi sunt încă în arest preventiv. Procurorii DIICOT au decis disjungerea cercetărilor faţă de mai multe persoane (printre care şi poliţişti), care sunt în anchetă la Parchetul Tribunalului Galaţi.

Citit 2791 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.