Decizie de ultimă oră: Dosarul "Aviasan" se va judeca la Braşov

Decizie de ultimă oră: Dosarul "Aviasan" se va judeca la Braşov
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte a decis ca procesul "dispariţiei" a 40 de hectare de teren din proprietatea statului să fie judecat de Curtea de Apel din Braşov


Dosarul "Aviasan" a fost strămutat la Curtea de Apel Braşov. Magistraţii Înaltei Curţi au dat această decizie marţi noaptea, în condiţiile în care, la Galaţi, pe 15 ianuarie urma să se desfăşoare al treilea termen al procesului.

Ca urmare a hotărârii Curţii Supreme, la Galaţi ar fi trebuit să fie vorba doar de o simplă formalitate, respectiv de a se lua act de strămutarea cazului instrumentat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Din păcate, la ora când inculpaţii au fost strigaţi în sală, nu ajunsese copia după decizia de strămutare a magistraţilor instanţei supreme, motiv pentru care judecătorii gălăţeni s-au limitat să dea un nou termen de judecată - 13 februarie. La închiderea ediţiei, din informaţiile noastre, la dosar sosise copia după hotărârea Înaltei Curţi şi, cum şedinţa nu se finalizase, exista posibilitatea ca avocaţii să fie rechemaţi în sală pentru a se lua act de strămutarea dosarului.

Reamintim că, în acest caz, cei de la DNA au reconstituit drumul celor care au reuşit să smulgă din prorietatea statului român circa 40 de hectare de teren, pe care se afla aerobaza oraşului, cunoscută sub numele de Aviasan. Facem precizarea că, de-a lungul celor trei termene, la Galaţi nu s-a întâmplat nimic în cercetarea judecătorească, din cauză că inculpaţii au fost absenţi sau au cerut termen pentru angajarea unor avocaţi care să le apere drepturile. Dosarul "Aviasan" a fost unul dintre cele mai aşteptate cazuri şi, normal, unul dintre cele mai mediatizate, având în vedere că prejudiciul a fost estimat la debutul anchetei undeva la 40 de milioane de euro, ulterior fiind stabilit la circa 22 de milioane de euro. Prejudiciul este unul important, dar este interesant cum se va face recuperarea lui, având în vedere că cei găsiţi vinovaţi pentru felul în care a fost luat terenul Aviasan nu au mare lucru în proprietate.

Deocamdată, în această poveste cu iz penal au fost trimişi în judecată şase inculpaţi: Mihail Boldea, Costache Roşca, Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Ionel Mihăilă. În acelaşi timp, DNA Galaţi a disjuns cercetarea pentru mai mulţi politicieni cu state vechi, notari, procurori, etc, dosar care acum se află în lucru.

Citit 2400 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.