Legătura dosarului "Aviasan" cu Braşovul: Povestea omului care a făcut primele acte de transfer

Legătura dosarului "Aviasan" cu Braşovul: Povestea omului care a făcut primele acte de transfer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Strămutarea dosarului "Aviasan" la Curtea de Apel Braşov a readus în memorie momentul zero, când un anume Daniel Severin a preluat structura acţionariatului SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA şi a încheiat acte prin care transfera proprietatea acestei firme.

Daniel Severin era din Braşov şi singura sa greşeală a fost că în anul 1999 şi-a pierdut buletinul de identitate, lucru pe care, de altfel, l-a anunţat atunci la Poliţie, primind în schimb o carte provizorie.

Mulţi ani mai târziu, după ce aerobaza Galaţiului a fost preluată din proprietatea statului, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că buletinul omului a fost folosit de către cei care aveau nevoie să măsluiască acte şi să pregătească terenul pentru o afacere menită să le aducă în buzunare zeci de milioane de euro. Procurorii DNA au precizat în rechizitoriul întocmit pe acest subiect faptul că, în tot acel timp, o altă persoană s-a folosit de buletinul de identitate al lui Severin, „implicându-se în mod fraudulos în tranzacţionarea imobiliară a patrimoniului SC Aviaţia Utilitară Tuzla, inclusiv în ceea ce priveşte terenul în suprafaţă de 39,61 de hectare, situat în comuna Vânători, fosta Aerobază Galaţi”.

Procurorii DNA mai explică şi faptul că Daniel Severin a făcut memorii, plângeri, dând declaraţii în diverse cauze aflate pe rolul unor parchete. ”O astfel de sesizare formează obiectul dosarului penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov sub numărul 7043/P/2005, declinată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin Ordonanţa 255/P/2005 din 20.10.2005, dosar aflat în lucru”, menţionează cei de la DNA Galaţi, în rechizitoriul lor care acum pleacă la Curtea de Apel Braşov, unde se va desfăşura întregul proces al felului în care circa 40 de hectare de teren au dispărut din proprietatea statului.

O poveste fără final

Dosarul "Aviasan", deşi urmăreşte modalitatea prin care fostul parlamentar Mihail Boldea a pus la punct preluarea aerobazei gălăţene printr-un act fals, prezintă o poveste care începe în anul 2000 şi nu ţine neparat de Galaţi. DNA a refăcut traseul actelor, acesta ducând din Galaţi spre Constanţa, dar şi spre Bucureşti. Există în cauză o serie de firme care-şi schimbă numele sau parte din acţionariat, dar peste tot apar aceleaşi câteva persoane, care într-un fel sau altul au avut legătură cu preluarea celor circa 40 de hectare de teren.

Tot din rechizitoriu reiese că din 2000 şi până în 2008 s-a încercat prin diverse tertipuri luarea terenului de la Vânători. Au fost procese, oprite de magistraţi prin decizii nefavorabile, au fost şi plângeri penale făcute de o parte şi de alta a baricadei, unii în încercarea de a-i opri pe oamenii pregătiţi să ia Aviasanul, alţii pentru că doreau să le stopeze elanul primilor. Asta până în 2008, când Boldea a falsificat un act, care a stat la baza unei decizii judecătoreşti ce a dat cele câteva zeci de hectare societăţii Fitocom Serv.

După cum se ştie, în acest dosar sunt trimişi în judecată, pe lângă Boldea, Matei Oprea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy, Costache Roşca şi Ionel Mihăilă.

Procurorii gălăţeni ai DNA ne-au promis şi un al doilea dosar "Aviasan", în care au disjuns o serie de politicieni de marcă ai Galaţiului, dar şi procurori şi notari. Rămâne de văzut dacă acesta va fi finalizat şi până unde a ajuns această poveste.

Citit 2350 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2014 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.