De la 1 februarie/ Procesele mari, în lumina mai blândă a noului Cod penal

De la 1 februarie/ Procesele mari, în lumina mai blândă a noului Cod penal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarele importante de corupţie, în care sunt implicate mai multe persoane publice din Galaţi, se vor judeca după noile prevederi

Odată intrat în vigoare noul Cod penal, faptele de corupţie şi nu numai vor fi cercetate şi judecate în lumina noilor prevederi.

Într-o discuţie purtată cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Diana Alexandru, am aflat că reglementările actuale au scos din ecuaţia penală primirea de foloase necuvenite. Mai exact, dacă funcţionarul îşi făceai treaba pentru care era plătit, iar ulterior primea „mici atenţii”, vechiul cod penal spunea că este o infracţiune, iar acum acest lucru nu mai este incriminat. Au rămas în rândul infracţiunilor de corupţie luarea şi darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă.

Lucrul bun, din punctul de vedere al şefului DNA Galaţi, este că faptele de corupţie au fost introduse în cod, ţinând cont că până acum acestea erau incluse doar în legea specială a structurii. O situaţie mai puţin bună şi care suscită o mare atenţie o reprezintă termenele de prescripţie. Diana Alexandru este de părere că există pericolul ca multe dosare care se află în cercetare să fie lovite de prescripţie. Procurorul-şef a dat însă asigurări că nu este cazul marilor dosare de corupţie care se află în lucru la serviciul pe care-l conduce şi nici a plângerilor penale sau a cazurilor la care se lucrează. Noul cod a ridicat cuantumul pedepsei pentru darea de mită, de la doi ani la şapte ani, înainte sancţiunea fiind de la şase luni la cinci ani, dar şi pentru traficul de influenţă, unde până acum era cel mult cinci ani, iar de la 1 februarie limita maximă a crescut la şapte ani. La celălalt pol se situează cumpărarea de influenţă, care în vechiul cod se pedepsea cu până la zece ani, iar acum se poate primi cel mult o condamnare de şapte ani.

Cât despre înregistrări, şeful DNA Galaţi nu a dorit să comenteze, precizând că, atât cât a studiat noul cod penal, nu a văzut scris nicăieri că ar exista obligaţia anchetatorului de a-l informa pe cel cercetat că este interceptat, neexcluzând însă posibilitatea să nu fi citit cu atenţie. În schimb, există prevederea ca persoana cercetată să afle că a fost interceptată la zece zile după ce i-a încetat mandatul de ascultare.

Noile coduri îi prind pe procurori cu dosare mari în lucru

Partea interesantă este că noile coduri îi prind pe procurori cu dosare mari aflate încă în anchetă şi amintim aici „dosarul Aviasan 2”, „cazul Hortigal”, dar şi cel mai recent, al fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu.

Mergând pe aceeaşi linie, amintim că nici judecătorii nu vor avea o misiune uşoară. Amintim că noile reglementări în materie penală vor lovi în procese în derulare, care-i au ca protagonişti pe cei ce au ocupat funcţii importante şi au făcut obiectul unor anchete de mare corupţie. Enumerăm aici „dosarul Albo”, „dosarul Aviasan”, procesul fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, cel în care a fost implicat fostul şef al Parchetului Curţii de Apel, Dinu Gâlcă, dar şi o serie de afacerişti, foşti poliţişti, precum şi notari şi avocaţi.

În seria dosarelor de corupţie care se află încă în timpul judecăţii intră şi cele care au avut o rezonanţă mare în conştiinţa publicului, chiar dacă au fost de mică anvergură, aici intrând cazul fostei şefe de la Protecţia Consumatorului, Viorica Colgiu, cazul ex-directoarei de la Protecţia Copilului, Marinela Dobrea, cel al fostului primar al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, dar şi cel al afaceristului Neculai Marin, acuzat că ar fi intenţionat să-l scoată pe Mihail Boldea din arest în schimbul a 400.000 de lei.

Căile de atac în curs se judecă după noile reglementări

O bună parte din cazurile enumerate au primit deja condamnări, şi nu uşoare, având în vedere că pedepsele sunt pentru unii cu executare, o altă parte însă nici nu au trecut de prima instanţă. Amintim că Viorel Gheorghiţă şi afaceristul Dumitru Neculai au fost condamnaţi de Tribunalul Bacău la câte şapte ani de carceră. Ei au atacat decizia primei instanţe la Curtea de Apel Bacău, unde următorul termen de judecată ar trebui să se desfăşoare astăzi, 4 februarie. Fosta şefă de la Protecţia Copilului a primit şi ea patru ani de puşcărie, potrivit deciziei Curţii de Apel Galaţi. Aceasta şi alţi doi inculpaţi care au fost condamnaţi cu executare aşteaptă desfăşurarea ultimei căi de atac la care au recurs şi anume Curtea Supremă, cu singura diferenţă că acum procesul lor se va desfăşura sub spectrul noului Cod penal.

De asemenea, alte procese importante se află încă la prima instanţă, fără nicio condamnare la activ, inculpaţii având însă speranţa că noile prevederi le-ar putea fi favorabile. Amintim aici dosarul „Aviasan” şi pe cele ale ex-prim-procurorului Roşca şi fostului şef al Parchetului Curţii, Dinu Gâlcă etc.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele luptei anticorupţie atât la DNA, cât şi în instanţe, din perspectiva noilor coduri.

Citit 1755 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.