Propunere avizată de CSM/ Judecătoria Lieşti s-ar putea desfiinţa

Propunere avizată de CSM/ Judecătoria Lieşti s-ar putea desfiinţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În şedinţa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de săptămâna trecută au fost avizate patru acte normative care vin în sprijinul sistemul judiciar. Printre aceste acte se numără şi cel privind desfiinţarea unor instanţe şi a parchetelor care funcţionează pe lângă acestea.

Potrivit Raportului privind concluziile Grupului de lucru interinstituţional pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri, a fost propusă desfiinţarea a 30 de judecătorii şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi rearondarea localităţilor pe care acestea le-au deservit. Printre cele 30 de instanţe se află şi Judecătoria Lieşti,  respectiv, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti.

În schimb, s-a considerat că se impune menţinerea în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, pentru 25 instanţe şi parchete. De asemenea, în documentul citat se precizează că se impune şi menţinerea în funcţiune cu actuala circumscripţie pentru 15 instanţe şi parchete, printre care se numără şi instanţa de la Târgu Bujor şi parchetul aferent acesteia.

Grupul a motivat propunerea acestor măsuri prin eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România, având în vedere şi trendul asemănător din ţările Uniunii Europene, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin desfiinţare sau rearondare de localităţi fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri.

În urma avizării CSM, cele patru acte normative trebuie să fie aprobate de Parlament  şi abia apoi să fie puse în practică.

Nu este însă prima dată când se vorbeşte despre o lege care să prevadă desfiinţarea unor instanţe de judecată şi a parchetelor aferente. Grupul de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii a propus, în iunie 2013, în urma unei analize, ca 30 de instanţe şi parchetele care funcţionează pe lângă acestea şi care au un volum redus de activitate să fie desfiinţate. Raportul în cazul acestei propuneri a fost aprobat în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iunie 2013, fiind trimis ministrului Justiţiei, pentru iniţierea unui proiect de lege. La acea vreme, proiectul de lege nu a fost avizat de Parlament, motiv pentru care rămâne de văzut dacă de data aceasta avizul CSM va conta în faţa parlamentarilor.

Citit 3015 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.