JUSTIŢIE/ Crimele care au zguduit Galaţiul încă aşteaptă soluţiile judecătorilor

JUSTIŢIE/ Crimele care au zguduit Galaţiul încă aşteaptă soluţiile judecătorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai recent dintre dosarele de crimă instrumentate la Galați este cel din vara trecută, când mai mulţi tineri s-au bătut în Complexul "Ancora", sub „ochiul vigilent” al unor camere de luat vederi. Iniţial, cel care a avut de suferit cel mai tare de pe urma agresiunilor, Dumitru Oasenegre, a fost dus la spital, în stare gravă, pentru ca, după o săptămână, să-şi găsească sfârşitul.

În prima fază, cei care l-au bătut au fost cercetaţi de procurori sub acuzaţia de tentativă la omor, însă după decesul victimei ei s-au ales cu acuzaţii de omor calificat. Cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru această faptă: Anghel Pătraşcu, Manole Pătraşcu, Marian Pătraşcu, Costel Pătraşcu şi Doru Munteanu. Ei au ales să-şi recunoască fapta aşa cum au prezentat-o procurorii în rechizitoriul lor, însă Tribunalul nu a trecut peste faptul că au luat viaţa unui om. În afară de Manole Pătraşcu, care a primit 12 ani de închisoare, toţi ceilalţi s-au ales cu câte 14 ani de carceră. Ei trebuie să achite familiei îndoliate daune morale şi materiale în cuantum de 100.000 de lei, şi, lunar, o pensie de întreţinere de 1.000 de lei pentru fetiţa celui ucis. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel, unde, de curând, magistraţii le-au prelungit mandatele de arestare, stabilind pentru 5 martie următoarea întâlnire în instanţă.

O altă crimă care a ţinut capul de afiş al presei a fost cea comisă de Dan Cadar. El şi-a ucis în bătaie iubita, pe fondul consumului de alcool şi etnobotanice. Aici, deşi audierile martorilor s-au încheiat, avocaţii lui Cadar au insistat, pe ultima sută de metri, pentru refacerea expertizei medicale care atesta că inculpatul şi-a păstrat discernământul atunci când a comis omorul deosebit de grav. Pentru că la dosar a mai fost ataşată o expertiză plătită de familia lui Cadar, care spunea exact contrariul, Parchetul nu s-a putut împotrivi, iar judecătorul a admis solicitarea de refacere a expertizei la Institutul de Medicină Legală. Argumentul a fost că într-un dosar nu pot exista două acte cu acelaşi obiect, dar cu concluzii diferite. Dosarul se află încă la prima instanţă, care a prelungit mandatul de arestare al inculpatului şi a stabilit termen pentru 6 martie.

Ultima dintre crime este cea comisă de clanul Stănescu. Aurelian Stănescu, Valeriu Stănescu, Costel Stănescu şi Toader Vilson au fost acuzaţi că, pe 14 decembrie 2011, l-au asasinat pe Maricel Nicolau, cunoscut sub porecla de „Chiaburu”. Crima s-a petrecut în Restaurantul chinezesc din Galaţi. Tribunalul i-a condamnat pe toţi la câte 18 ani de puşcărie, Curtea de Apel a schimbat numai condamnarea lui Toader Vilson, în nouă ani de închisoare, restul rămânând cu 18 ani de carceră. Acum, toţi au atacat decizia la Înalta Curte, unde, pe 17 februarie, magistraţii le-au prelungit tuturor mandatele de arestare.

Citit 2270 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.