Se creează un precedent/ O firmă din Galaţi a învins taxa radio în justiţie

Se creează un precedent/ O firmă din Galaţi a învins taxa radio în justiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Self Company SRL a fost declarată câştigătoare de două instanţe de judecată în faţa Societăţii Române de Radiodifuziune * Dacă vă aflaţi într-o situaţie asemănătoare, puteţi câştiga fără probleme un eventual proces


Motivându-şi decizia prin articolul 40, alineatele 3 şi 4, din Legea nr. 41/1994, potrivit căruia "toate persoanele juridice cu sediul social în România au obligaţia de a achita taxa radio în calitate de beneficiari ai serviciului public de radiodifuziune", SRR încasează lunar de la firme o sumă de bani care diferă în funcţie de specificul şi de mărimea fiecărei societăţi comerciale în parte. Deşi la prima vedere eşti tentat să te conformezi şi să spui că "unde-i lege, nu-i tocmeală", la o privire mai atentă poţi descoperi că aberaţiile şi nonsensurile îşi pot găsi cu uşurinţă refugiu chiar şi în literele de lege.

Refuzul

După principiul enunţat mai sus s-a ghidat şi Tamara Stoica, directorul economic al Self Company SRL. La fel ca în cazul tuturor celorlalte firme, pe factura lunară de electricitate trimisă către societate figurează o taxă de radio, în valoare de 30 de lei, şi o taxă TV, de 50 de lei. Premiza de la care a pornit Tamara Stoica a fost că nu este obligată să plătească pentru un serviciu de care nu beneficiază. Astfel, lună de lună, achita cu ordin de plată prin bancă factura de electricitate, din care excludea însă cele două taxe. Suma scăzută nu era înregistrată în societate la rubrica cheltuieli lunare, deoarece nu era recunoscută ca atare. Când suma restantă, doar în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2011, din neplata taxei radio, a ajuns la puţin peste 800 de lei, SRR a făcut o cerere de chemare în judecată a firmei la Judecătoria Galaţi.

Beneficiar fără beneficiu

"Am făcut o întâmpinare la cererea de chemare în judecată în care am specificat faptul că Self Company SRL nu beneficiază de serviciile de radiodifuziune publică, prin urmare nefiind obligată să achite această taxă, aşa cum am înţeles din lege. Înştiinţasem mereu şi angajaţii firmei noastre că în timpul serviciului nu au voie să asculte radioul pe telefonul mobil sau pe internet, deoarece nu achitasem taxa radio şi TV. Pentru a fi beneficiarul unui serviciu, în primul rând ar trebui să avem un contract în care să fie stipulate drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, respectiv ale prestatorului şi ale beneficiarului. Noi nu avem semnat un astfel de contract şi nici nu folosim un dispozitiv pentru a asculta radioul.

Am apelat chiar la definiţia dată în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) cuvântului <<beneficiar>>. Nu în ultimul rând, am arătat faptul că, încă din data de 9 aprilie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să anuleze definitiv taxa radio-tv pentru microîntreprinderi, prin decizia nr. 2.103. Deoarece ştiam că argumentele aduse de mine erau logice şi în sensul legii, am ales să nu angajez un avocat pentru apărare, neavând a pierde decât cel mult suma „restantă” şi cheltuielile de judecată pe care ni le ceruse SRR", spune Tamara Stoica.

Verdict favorabil

După un proces care a durat aproape cinci luni, Judecătoria Galaţi a anunţat în luna octombrie a anului trecut faptul că "respinge ca neîntemeiată cererea formulată de SRR".

"Am fost bucuroasă că sentinţa a fost una favorabilă pentru noi, însă mă aşteptam la o astfel de decizie. Bineînţeles, a urmat un recurs, la care am hotărât că nici nu mai este cazul să mă prezint, deoarece în sentinţă judecătoarea explicase mult mai bine decât mine motivele pentru care nu eram obligaţi să achităm taxa. La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, am văzut pe portalul Tribunalului Galaţi că recursul a fost respins ca nefondat. Decizia din urmă este definitivă şi irevocabilă", mai spune gălăţeanca.

Taxa TV, aceleaşi reguli

Alături de taxa de radiodifuziune, Self Company SRL a refuzat să plătească şi taxa TV, în valoare de 50 de lei pe lună. "Şi în acest caz suma adunată nu este deloc de neglijat, dacă iau în calcul faptul că nu am mai plătit-o cam de prin 2007, deşi o parte din sume s-au prescris. Termenul de prescriere al unei datorii este de trei ani şi, din acest motiv, suma adunată ca fiind neplătită s-a diminuat treptat. Deşi firma nu a fost dată în judecată şi pentru această taxă, dacă s-ar întâmpla, situaţia ar fi identică. Cu hotărârea pe care o voi lua de la Tribunal, voi transmite la Electrica cererea de a nu mă mai factura pentru taxa radio-tv şi pe viitor", adaugă sursa citată.

Paradox

Dincolo de faptul că plătesc două taxe care nu sunt obligatorii, multe persoane sunt nevoite să cotizeze de două ori pentru acelaşi serviciu. Este vorba despre acele societăţi comerciale la care sediul firmei coincide cu domiciliul persoanei fizice. În astfel de cazuri, taxa radio-tv se plăteşte prin înştiinţare de la SRR atât pe firmă, cât şi pe factura trimisă persoanei fizice, de la Electrica. Sumele încasate din plata acestor taxe constituie venituri proprii ale SRR şi ale Societăţii Române de Televiziune.

Cum puteţi scăpa de taxă

În cazul firmelor în care serviciile de radio şi tv sunt utilizate, taxa trebuie plătită. Dacă însă nu sunteţi beneficiar al acestui serviciu şi nu mai doriţi să-l achitaţi, puteţi să efectuaţi plata facturii de la Electrica, fără aceste sume. „Electrica este mandatată să factureze şi să încaseze banii în numele SRR, însă nu poate debranşa furnizarea energiei electrice, dacă sumele aferente consumului de energie electrică au fost achitate. Astfel, facturile care vor veni ulterior vor acumula un sold anterior compus din taxele neachitate precum şi din penalităţile de întârziere calculate lunar. Însă chiar aceste solduri au reprezentat cauza câştigată în instanţă de Self Company SRL. Putem lesne să credem că nu doar o singură firmă a fost dată în judecată de SRR pentru această taxă şi, de aceea, am considerat că e normal să se facă publică hotărârea dată de instanţe în acest caz”, concluzionează Tamara Stoica.

Citit 16278 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Martie 2014 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.