Se creează un precedent/ O firmă din Galaţi a învins taxa radio în justiţie

Se creează un precedent/ O firmă din Galaţi a învins taxa radio în justiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Self Company SRL a fost declarată câştigătoare de două instanţe de judecată în faţa Societăţii Române de Radiodifuziune * Dacă vă aflaţi într-o situaţie asemănătoare, puteţi câştiga fără probleme un eventual proces


Motivându-şi decizia prin articolul 40, alineatele 3 şi 4, din Legea nr. 41/1994, potrivit căruia "toate persoanele juridice cu sediul social în România au obligaţia de a achita taxa radio în calitate de beneficiari ai serviciului public de radiodifuziune", SRR încasează lunar de la firme o sumă de bani care diferă în funcţie de specificul şi de mărimea fiecărei societăţi comerciale în parte. Deşi la prima vedere eşti tentat să te conformezi şi să spui că "unde-i lege, nu-i tocmeală", la o privire mai atentă poţi descoperi că aberaţiile şi nonsensurile îşi pot găsi cu uşurinţă refugiu chiar şi în literele de lege.

Refuzul

După principiul enunţat mai sus s-a ghidat şi Tamara Stoica, directorul economic al Self Company SRL. La fel ca în cazul tuturor celorlalte firme, pe factura lunară de electricitate trimisă către societate figurează o taxă de radio, în valoare de 30 de lei, şi o taxă TV, de 50 de lei. Premiza de la care a pornit Tamara Stoica a fost că nu este obligată să plătească pentru un serviciu de care nu beneficiază. Astfel, lună de lună, achita cu ordin de plată prin bancă factura de electricitate, din care excludea însă cele două taxe. Suma scăzută nu era înregistrată în societate la rubrica cheltuieli lunare, deoarece nu era recunoscută ca atare. Când suma restantă, doar în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2011, din neplata taxei radio, a ajuns la puţin peste 800 de lei, SRR a făcut o cerere de chemare în judecată a firmei la Judecătoria Galaţi.

Beneficiar fără beneficiu

"Am făcut o întâmpinare la cererea de chemare în judecată în care am specificat faptul că Self Company SRL nu beneficiază de serviciile de radiodifuziune publică, prin urmare nefiind obligată să achite această taxă, aşa cum am înţeles din lege. Înştiinţasem mereu şi angajaţii firmei noastre că în timpul serviciului nu au voie să asculte radioul pe telefonul mobil sau pe internet, deoarece nu achitasem taxa radio şi TV. Pentru a fi beneficiarul unui serviciu, în primul rând ar trebui să avem un contract în care să fie stipulate drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, respectiv ale prestatorului şi ale beneficiarului. Noi nu avem semnat un astfel de contract şi nici nu folosim un dispozitiv pentru a asculta radioul.
Am apelat chiar la definiţia dată în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) cuvântului <<beneficiar>>. Nu în ultimul rând, am arătat faptul că, încă din data de 9 aprilie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să anuleze definitiv taxa radio-tv pentru microîntreprinderi, prin decizia nr. 2.103. Deoarece ştiam că argumentele aduse de mine erau logice şi în sensul legii, am ales să nu angajez un avocat pentru apărare, neavând a pierde decât cel mult suma „restantă” şi cheltuielile de judecată pe care ni le ceruse SRR", spune Tamara Stoica.

Verdict favorabil

După un proces care a durat aproape cinci luni, Judecătoria Galaţi a anunţat în luna octombrie a anului trecut faptul că "respinge ca neîntemeiată cererea formulată de SRR".
"Am fost bucuroasă că sentinţa a fost una favorabilă pentru noi, însă mă aşteptam la o astfel de decizie. Bineînţeles, a urmat un recurs, la care am hotărât că nici nu mai este cazul să mă prezint, deoarece în sentinţă judecătoarea explicase mult mai bine decât mine motivele pentru care nu eram obligaţi să achităm taxa. La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, am văzut pe portalul Tribunalului Galaţi că recursul a fost respins ca nefondat. Decizia din urmă este definitivă şi irevocabilă", mai spune gălăţeanca.

Taxa TV, aceleaşi reguli

Alături de taxa de radiodifuziune, Self Company SRL a refuzat să plătească şi taxa TV, în valoare de 50 de lei pe lună. "Şi în acest caz suma adunată nu este deloc de neglijat, dacă iau în calcul faptul că nu am mai plătit-o cam de prin 2007, deşi o parte din sume s-au prescris. Termenul de prescriere al unei datorii este de trei ani şi, din acest motiv, suma adunată ca fiind neplătită s-a diminuat treptat. Deşi firma nu a fost dată în judecată şi pentru această taxă, dacă s-ar întâmpla, situaţia ar fi identică. Cu hotărârea pe care o voi lua de la Tribunal, voi transmite la Electrica cererea de a nu mă mai factura pentru taxa radio-tv şi pe viitor", adaugă sursa citată.

Paradox

Dincolo de faptul că plătesc două taxe care nu sunt obligatorii, multe persoane sunt nevoite să cotizeze de două ori pentru acelaşi serviciu. Este vorba despre acele societăţi comerciale la care sediul firmei coincide cu domiciliul persoanei fizice. În astfel de cazuri, taxa radio-tv se plăteşte prin înştiinţare de la SRR atât pe firmă, cât şi pe factura trimisă persoanei fizice, de la Electrica. Sumele încasate din plata acestor taxe constituie venituri proprii ale SRR şi ale Societăţii Române de Televiziune.

Cum puteţi scăpa de taxă

În cazul firmelor în care serviciile de radio şi tv sunt utilizate, taxa trebuie plătită. Dacă însă nu sunteţi beneficiar al acestui serviciu şi nu mai doriţi să-l achitaţi, puteţi să efectuaţi plata facturii de la Electrica, fără aceste sume. „Electrica este mandatată să factureze şi să încaseze banii în numele SRR, însă nu poate debranşa furnizarea energiei electrice, dacă sumele aferente consumului de energie electrică au fost achitate. Astfel, facturile care vor veni ulterior vor acumula un sold anterior compus din taxele neachitate precum şi din penalităţile de întârziere calculate lunar. Însă chiar aceste solduri au reprezentat cauza câştigată în instanţă de Self Company SRL. Putem lesne să credem că nu doar o singură firmă a fost dată în judecată de SRR pentru această taxă şi, de aceea, am considerat că e normal să se facă publică hotărârea dată de instanţe în acest caz”, concluzionează Tamara Stoica.

Citit 16155 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Martie 2014 22:27

14 comentarii

 • postat de VASILE
  Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 12:17
  109.96.0.***
  SI IN CAZUL IN CARE PE FIRMA DETII TV ...ORICUM IL PLATESTI LA FIRMA DE CABLU PE CAND ACESTI BANDITI TE FAC SA MAI PLATESTI INCA ODATA PE FACTURA DE ENERGIE
  0
  0
  Raportează
 • postat de sc
  Vineri, 07 Martie 2014 13:49
  79.116.106.***
  Felicitari! Au mai fost astfel de situati in tara si nu s-a creat precedent, legea nu a fost modificata! Eu( ca p.j) nu am platit-o niciodata si nu am fost data in judecata, doar am primit somatii.
  0
  4
  Raportează
 • postat de mihai
  Marți, 04 Martie 2014 11:08
  82.159.95.***
  sunt multe abuzuri in tara asta: prin aceste taxe TVR si SRR fac concurenta neloiala celorlalte societati de radio si televiziune deci nu functioneaza pe principiul concurentei si a competentei, apoi taxa auto atat de contestata inclusiv de curtea europeana, pentru ca sa te conectezi la gaz sau la electricitate trebuie sa platesti parte din bransament care apoi trece in proprietatea companiei respective. nu vi se pare ca aceste abuzuri vin din epoca comunista si mai noii democrati continua sa aiba mentalitati obtuze manati de interese care nu au de a face cu interesul general al societatii?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Sandel
  Luni, 03 Martie 2014 12:32
  81.12.149.***
  Fraţilor, aceste taxe se plătesc doar pentru postul de radio România Actualităţi şi pentru postul de televiziune TVR1!
  Aceste posturi sunt subvenţionate de stat şi oferă informaţii necesare cetăţenilor pentru buna desfăşurare a activităţilor din România, sau cel puţin aşa ar trebui să se întâmple!
  Trebuie să ne gândim că este necesar acest lucru, iar partea proastă este că aceste posturi cam sunt în faliment, fiind la concurenţă cu posturile private care prezintă uneori doar informaţii de scandal!
  Deoarece statul nostru este un prost administrator, eu cred că aceste TAXE de radio-TV (care ar trebui să fie obligatorii totuşi pentru orice cetăţean român, deoarece este obligat să cunoască legislaţia din ţară), să fie plătite o singură dată de cetăţeni, indiferent că are firmă sau nu, şi să se constituie într-o singură taxă modestă (de exemplu, TAXĂ de INFORMARE), iar aceasta să se plătească o singură dată pe an odată cu impozitul pe clădiri, auto, taxa de ecarisaj, etc!
  În felul acesta, cetăţeanul român nu ar mai fi stresat de atâtea ori cu diferite plăţi lunare, pe persoană fizică sau pe firmă !
  Dacă s-ar simplifica astfel aceste taxe, cred că statul român ar încasa mai mulţi bani la bugetul de stat şi cel local, iar cetăţenii români ar fi mai puţin stresaţi. Astfel şi posturile centrale de radio sau TV ar avea fonduri suficiente şi ar oferi servicii mai bune cetăţenilor!
  0
  7
  Raportează
 • postat de nicu
  Luni, 03 Martie 2014 10:40
  95.77.196.***
  felicitari Tamara, asa trebuie sa facem ca sa schimbam mentalitatile sistemului. de bocitoare nu avem nevoie, ci de oameni de actiune.

  felicitari inca odata, poate deschidem ochii ca nu mai suntem in totalitarism si realizam ca avem drepturi.
  0
  6
  Raportează
 • postat de jhony
  Duminică, 02 Martie 2014 20:23
  5.13.226.***
  asemenea cazuri au mai fost, cand s-a anulat taxa - verificati pe gugle
  w w w .financiarul.ro/2009/10/15/taxa-radio-tv-anulata-definitiv-pentru-firme/
  0
  2
  Raportează
 • postat de unu
  Duminică, 02 Martie 2014 19:17
  5.13.184.***
  Normal ar trebui ca astia de la radio si tv sa isi faca firma separat de electrica si cine vrea sa foloseasca serviciile lor sa faca contract cu ei.Nu e normal sa platim un serviciu de care nu beneficiem pe factura altora.Practic, noi suntem obligati sa cotizam fortat aceste sume pentru a plati factura la curent.Asta a fost tretipul celor de la radio si tv.Nu stiam ca se poate plati separat curentul.Multumim pt.informatii!Ar trebui sa se scrie mai des de cazuri asemanatoare indiferent de utilitati pt. ca oamenii sa stie neregulile si sa ia masuri.Legile sunt facute pt. ca smecherii sa beneficieze si fraierii sa cotizeze.
  0
  5
  Raportează
 • postat de cossy
  Duminică, 02 Martie 2014 15:04
  86.34.10.***
  Folosesti /nu folosesti -trebuie sa platesti ( ca asa vrea statul )

  Cred ca cine doreste un astfel de serviciu , acela sa plateasca.
  In cazul nostru statul doreste un astfel de serviciu -in acest caz sa plateasca.

  Statul este cel care vrea acest serviciu dar noi platim ( nu avem contract dar trebuie sa platim )
  Isi plateste astfel clientela politica pe banii nostri.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Mircea
  Duminică, 02 Martie 2014 12:36
  5.13.194.***
  Ar fi interesant de stiut, daca se pot recupera in instanta sumele deja platite, pe cazuri absolut similare
  0
  4
  Raportează
 • postat de NONI
  Duminică, 02 Martie 2014 05:43
  5.13.144.***
  Platim odata prin abonament ,la Renel , si a doua oara prin cablu ca transmisie
  0
  4
  Raportează
 • postat de Pt. Jianu
  Duminică, 02 Martie 2014 01:09
  5.13.211.***
  Jianule , uita-te mai putin la latrine , se vede de la o posta ca ti-au spalat creierii !
  5
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 21:18
  5.13.193.***
  @dana c. daca ar fi singurul abuz in colonia romaneasca ar fi fost ideal! DIN PACATE NU ESTE SINGURUL!
  Exemple: presedinte puscariabil votat, apoi si-a fraudat singur voturile (nu este primul care o face), taxa pe partile comune de caldura, calculul repartitoarelor, taxa auto, rovinietele, taxa de drum, de pod, de stalp, impozit forfetar s.a.m.d.

  Taxe multe, servicii proaste, un stat neproductiv in care se fura mai ceva ca-n basme! Vin strainii si ne sclavagesc si ne valorifica resursele de toate felurile pe sub nas fiindca romanul este prea prost sa-si cunoasca valorile adevarate si sa le valorifice! Bine ca promovam alte non-valori! SA CRAPAM BINE! (marea majoritate se include in cele afirmate!)
  10
  5
  Raportează
 • postat de dana c.
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 11:49
  84.117.42.***
  TAXA RADIO ESTE UN ABUZ!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Mishu
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 11:02
  5.13.131.***
  Foarte tare! Un gest normal, chiar civic si un articol clar, bine aranjat pe argumente! Felicitari, Remuse!
  0
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.