La trei luni după ce a primit o soluţie/ Dosarul fostului primar de la Brăhăşeşti nu a plecat la Curte

La trei luni după ce a primit o soluţie/ Dosarul fostului primar de la Brăhăşeşti nu a plecat la Curte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul fostului primar de la Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, a primit o soluţie în decembrie 2013, dar nici astăzi nu a ajuns la Curtea de Apel, acolo unde urmează să se judece ultima cale de atac. Procesul a început în 2010, după ce edilul din Brăhăşeşti a ajuns după gratii, acuzat de fapte de corupţie. Fostul primar venea după un alt scandal penal, din 2008, pentru care, în timp, a primit o condamnare cu suspendare.

În procesul din 2010, pe care DNA Galaţi l-a pus pe tapet, Băiculescu era acuzat că a cerut bani şi să i se facă nişte lucrări în interes personal, de către firmele cărora le atribuise lucrări publice în Brăhăşeşti. Procurorii au susţinut că, pentru a deconta lucrările celor două firme, primarul le-ar fi pus condiţiile enumerate mai sus. La acest dosar, în care erau cinci inculpaţi, a mai fost conexat unul, în care erau trimise în judecată societăţile prin care ar fi fost dată mita.

După mai bine de trei ani, prima instanţă l-a condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, anulându-i suspendarea condamnării anterioare. După cel de-al doilea scandal de corupţie, fostul edil a fost arestat, dar ulterior magistraţii l-au pus în libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Marcel Peneoaşu a primit trei ani şi două luni de închisoare, Marius Răianu Iamandi a primit şase luni cu suspendare pentru dare de mită, iar Iuliana Pleşcan a fost achitată pentru luarea de mită de care au acuzat-o procurorii DNA. Tralma SRL Corod, una dintre firmele inculpate, a primit o amendă penală de 10.000 de lei, iar Mobilzone SRL Bârlad a primit 5.000 de lei amendă penală pentru dare de mită. De asemenea, Tribunalul a dispus confiscarea de la Băiculescu a sumei de 29.500 de lei, l-a obligat să-i plătească unei denunţătoare 72.873,69 de lei şi a menţinut măsurile asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor: case, terenuri, maşini. Tribunalul a îngăduit doar pentru inculpata achitată accesul la suma de 1.500 de lei, ce-i fusese luată la momentul demarării anchetei.

Acum, toţi cei care sunt nemulţumiţi de decizie au atacat-o, numai că dosarul nu a plecat spre Curtea de Apel. Interesant este că, de la momentul când a fost finalizat la prima instanţă, în decembrie 2013, au apărut noile coduri penale, care impun aplicarea legii celei mai favorabile, dar şi faptul că majoritatea dosarelor penale vor rămâne definitive la Curtea de Apel.

Citit 1223 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.