UPDATE/ Control în justiţia gălăţeană/ Fostul şef al DNA Galaţi, acuzat de abuzuri de către Inspecţia Judiciară

UPDATE/ Control în justiţia gălăţeană/ Fostul şef al DNA Galaţi, acuzat de abuzuri de către Inspecţia Judiciară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Printre faptele imputate fostului procuror-şef Gheorghe Ivan se numără: "atingerea independenţei procurorilor", "neconcordanţe grave în soluţionarea şi evidenţa dosarelor", precum şi blocarea cercetării unor dosare


Raportul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) referitor la deficienţele înregistrate anul trecut la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Galaţi scoate în evidenţă neregulile care au dus la concluzia că procurorul Gheorghe Ivan ar trebui revocat din funcţie. Propunerea nu se mai poate aplica, având în vedere că Gheorghe Ivan a preferat să părăsească din proprie iniţiativă funcţia, însă faptele rămân fapte.

Din motive de spaţiu, vom trece în revistă doar cele mai importante aspecte relevate de Inspecţia Judicară, dar puteţi descărca raportul integral de pe linkul aflat la sfârşitul articolului sau îl puteţi citi pe site-ul CSM, la această adresă (CLICK AICI).

Procurori "fantomă"

Printre neregulile găsite serviciului condus de Gheorghe Ivan se numără dosare în care figurau în scripte doi procurori care să efectueze urmărirea penală, unul fiind procurorul şef, dar celălalt procuror desemnat nici măcar nu ştia că are în lucru acea speţă.

Fostei conduceri i se mai reproşează relaţionarea defectuoasă cu procurorii, poliţiştii şi grefierii. Inspectorii consemnează faptul că echipa de la DNA a fost împărţită în „pro” şi „contra” fostului şef. Şi asta pentru că Gheorghe Ivan ar fi tolerat comportamentul fostei grefiere şefe, care prin felul în care lucra îngreuna activitatea unor procurori.

Inspectorii CSM precizează că cei care au fost audiaţi au declarat că la sediul ST Galaţi se organizau petreceri cu ocazia zilelor de naştere sau a onomasticilor şi că fostul şef insista să danseze cu grefiera în cauză şi că acesta ar fi fost motivul pentru care ei i s-ar fi tolerat acţiunile perpetue care ar fi adus atingere bunului mers al activităţii Serviciului Teritorial.

Fostei conduceri i se mai pune în cârcă faptul că la analiza soluţiilor date de procurori participau şi poliţişti, care-şi dădeau cu părerea asupra legalităţii şi temeiniciei deciziilor, atât ale procurorilor, cât şi ale judecătorilor, „fapt ce conducea la o subminare a autorităţii procurorilor în faţa ofiţerilor de poliţie judiciară”, se arată în raport.

Mult mai gravă pare să fie concluzia că procurorul şef Gheorghe Ivan "a adus atingere independendenţei procurorilor", care au fost nevoiţi în repetate rânduri să schimbe concluziile lucrărilor penale, fără ca pentru acest lucru să fie urmată procedura legală.

Alarmantă este şi concluzia legată de modul cum au fost gestionate şi soluţionate dosarele penale aflate în lucru. De altfel, în raport se consemnează, negru pe alb, că "au fost găsite neconcordanţe grave în evidenţa dosarelor", iar exemplele de astfel de cauze curg pe pagini întregi.

Punctul de greutate al raportului pare să fie cel legat de dosarele vechi, unele din 2008. „Din totalul de 235 de dosare mai vechi de un an de la prima sesizare… două dosare sunt înregistrate din 2008, 24 în anul 2009, 40 în anul 2010, 55 în anul 2011 şi 114 dosare sunt din 2012”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. Tot aici se dau exemple de „nelucrare” a dosarelor, astfel că o convorbire interceptată în 2009 a fost redată printr-un proces verbal abia pe 7 martie 2013.

De asemenea, fostei conduceri i se mai reproşează şi faptul că a dispus netrimiterea în judecată a celor implicaţi în fapte de competenţa DNA, asta după ce cazurile au stat mult timp fără să se facă nimic, în schimb au fost declinate sau disjunse la alte unităţi de parchet.

În final, inspectorii recunosc faptul că au parcurs obiecţiunile fostului procuror şef şi că solicitarea lor ca acesta să fie revocat din funcţie a rămas fără obiect.

Din păcate, numerele de dosare şi numele de persoane au fost şterse din raportul făcut public, aşa că este destul de complicat de identificat cu precizie despre ce speţe este vorba.

Contactat telefonic, fostul şef al DNA Galaţi a declarat că a făcut obiecţiuni la acest raport. "Mi-am expus punctul de vedere. Consider concluziile Inspecţiei Judiciare ca fiind neîntemeiate, în condiţiile în care serviciul a avut rezultate evidenţiate în raportul de bilanţ".

Puteţi descarca întregul raport aici (CLICK).

 

Citit 5678 ori Ultima modificare Vineri, 14 Martie 2014 12:30

14 comentarii

 • postat de Alina
  Sâmbătă, 05 Martie 2016 18:22
  85.186.24.***
  PENTRU O INFORMARE CORECTĂ:

  Fostul şef al DNA Galaţi reacţionează: "Nu am săvârşit niciun abuz!"
  http://www.viata-libera.ro/justitie/52724-galati-viata-libera-cotidian-fostul-sef-al-dna-galati-reactioneaza-nu-am-savarsit-niciun-abuz
  0
  0
  Raportează
 • postat de FINU
  Duminică, 16 Martie 2014 20:05
  89.137.138.***
  ACUM IMI EXPLIC CUM AU SCAPAT TOTI HOTII POLITICIENI DIN GALATI CARE AU FOST CERCETATI DE DOMNUL SEF DNA ,CEL MAI MARE HOT. MERITA LEGAT IN CENTRUL ORASULUI SI BICIUIT DE TOATA LUMEA, IAR CEI CERCETATI SI GASITI NEVINOVATI PTR. CA IL MITUIAU PE ACEST ESCROC, TREBUIE CERCETATI DIN NOU DE O AUTORITATE CORECTA. MA INDOIESC DE FAPTUL CA IN GUVERNUL PONTA POATE SA MAI EXISTE VRE-O AUTORITATE CARE SA NU SCAPE INFRACTORII. PTR. CA INFRACTORII NU POT PEDEPSI INFRACTORII. NU SE POATE GALATENI SA NU VA DESMETICITI SI PENTRU CEI CATVA CU POSTURI BUNE, BANOASE... SA VOTATI TOT AIUREA. NU SUNT BASIST CUM NICI PONTIST,NICI CRENIST,SUNT CETATEAN CARE VREA SA SCAPAM DE HOTI. INCERCATI SA ANALIZATI TOATE ASPECTELEL .
  1
  6
  Raportează
 • postat de PROCURORUL
  Duminică, 16 Martie 2014 09:44
  92.80.163.***
  Acest indicid asa zis procuror de mult trebuia sa fie testat la un pshihiatru.A FACUT FOARTE MULT RAU OAMENILOR PE CARE ACESTA AVEA DUSMANIE. CSM A DESCOPERIT RECHIZITORII CARE ERAU FACUTE PE BAZA UNOR DENUNTARI DE DETINUTI SCOSI DIN CELULA SI OBLIGATI SA DEA MARTURII FALSE . ACEST OM TREBUIE SA FCA PUSCARIE TOATA VIATA LA CATI OAMENI A FACT RAU. ACEST INDIVID ESTE CEL CARE ERA FILMAT IESIND DIN CURTILE OAMENILOR LA TARA PE CARE I OBLIGA SA JURE PE BIBLIE. FARA SCRUPULE UN MINCINOS NOTORIU DAR ESTE BINE CA S A SPART BUBA LA DNA GALATI SI VA TRAGE DUPA EL SI CEI DOI COLEGI EI SE STIU CINE SANT CARE AU FACUT DOSARE NUMAI LA ORDINELE ASA ZISULUI SEF. ORICUM CAT DE CURAND SE VA MANIFESTA SI LA DNA DE CATRE FAMILIILE CELOR ANCHETATI PRIN FRAUDA SI ABUZ CA ACEST VIITOR PUSCARIAS.
  UNDE SANT CEI CE IL LAUDAU CA ESTE SINGURUL CARE FACE DREPTATE? NU MAI SPUNETI NIMIC? IATA CINE FACEA DREPTATE LA GALATI SI MAI SANT SI ALTII DAR LE VA VENII RANDUL LA TOTI! ACEST OBSEDAT SEXUAL HARTUIA GREFIERA DE SERVICIU ACESTA NU MAI PUTEA SA VINA LA SERVICI. SANT PUSCARIASI LA BRAILA SI GALATI CARE ERAU SCOSI LA COMANDA LUI SI PUSI SA DEA DECLARATII MINCINOASE LA DOSARE CARE ACESTA LE FABRICA. SANT DOSARE ASA ZISE GRELE CARE VOR FI DEMONTATE PAS CU PAS ESTE DEJA IN CURS , SI SE VEDE REAUA CREDINTA A ACESTUI OM. IMPORTANT CA ACESTA VA PLATI SI VA FI VAI DE CAPUL LUI.
  SANT COLEGI CARE AU DEPUS DEJA DECLARATII LA FELUL CUM SE FACEAU DOASRE . VOR URMA SI ALTII!
  0
  7
  Raportează
 • postat de IUP
  Joi, 13 Martie 2014 23:11
  89.137.136.***
  Acest individ ar trebui sa fie cercetat penal pentru abuz in serviciu si coruptie. A fabricat dosare cetatenilor nevinovati si a ascuns dosarele de mare coruptie. A fost mutat disciplinar de la Braila la Galati tot pentru greseli si abuz in serviciu. Ajuns in Galati a continuat sa faca ce stia el mai bine, sa-si bata joc de vietile oamenilor.
  0
  16
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Joi, 13 Martie 2014 21:11
  89.122.189.***
  Pana acum cateva luni si dvs il creditati pe acest bufon(conf. DEX =personaj comic) ca fiind un FALCONE de ROMANIA care lupta impotriva coruptilor alaturi de fostul militian actual cms STAN IONELLLLL cand de fapt acestia au dat frau liber frustrarilor personale abuzand de puterea pe care prin prisma functiei o aveau.Am revenit sperand ca acum sunt si pe placul dvs si nu se va mai sterge acest comentariu.MULTUMESC
  0
  11
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Joi, 13 Martie 2014 20:59
  89.122.189.***
  pana acum cateva luni si dvs il considerati pe acest incompetent frustrat un fel de FALCONE de ROMANIA care lupta impotiva sistemului corupt cand de fapt acesta impreuna cu distinsul cms STAN IONELLLL si =au batut joc de tot ce inseamna demnitate umana. ACUM ESTE PE PLACUL DVS DOMNILOR DE LA VIATA LIBERA SAU DIN NOU SE VA STERGE ACEST COMENTARIU.MULTUMESC
  0
  12
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Joi, 13 Martie 2014 17:53
  194.239.195.***
  Tantos marletele,oare Kodruta stia si ea ?Dar tatucu pompei marinaru?caci la Galati e treaba multa cu emanati care iau aer de bucale de 15-20 de anisori.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Sanda
  Joi, 13 Martie 2014 12:31
  81.12.149.***
  Acest domn procuror ar trebui dat afara din Justitie si lasat sa se descurce singur pe strazi. Se vedem atunci ce va mai face... Sunt sigur ca va muri de foame acest individ incompetent, care nu stie nimic altceva decat sa bage strambe, sa barfeasca si sa fie lingaul politicienilor care l-au sprijinit!
  AFARA CU EL DIN JUSTITIE ! RUSINICAAAAA !!!
  0
  20
  Raportează
 • postat de Ana
  Joi, 13 Martie 2014 09:13
  109.166.140.***
  Asta este motivul pentru care Galatiul colcaie de coruptie si corupti, care zburda fericiti pe strazi. Politisti, magistrati, procurori corupti, toata lumea stie asta si DNA Galati a inchis dosarele in sertare.

  Acest Ivan, un idiot, cu aere de savant, de profesor.

  RUSINE
  1
  17
  Raportează
 • postat de private eye
  Joi, 13 Martie 2014 08:15
  83.103.238.***
  Dosarele fraudelor de la bacalaureat. Prietenii lui Boldea sunt implicate . Jos mafia din invatamant. Luati direcorii corupti si scoteti-le dosarele . Sa ajunga in instant . Trec pe la toate partidele pentru protective . Fac donatii din banii de spaga . SCOATETI DOSARELE MAFIEI DIN INVATAMANTUL GALATEAN!
  4
  15
  Raportează
 • postat de noni
  Joi, 13 Martie 2014 08:01
  193.230.156.***
  Cetatenii stiu ca acest serviciu este condus de incompetenti si infractori pentru ca in Galati toti cei care au fost cercetati de DNA nu au fost gasiti vinovati desi noi stim ca sunt vinovati. Cum vrem sa mai fie stagnata hotia si infractiunea de la Galati cu asa oameni. SIGUR VORBESC DE HOTIA LA NIVEL INALT , PRIMARIE ,JUSTITIE, CONSILII SI NU DE FAPTELEL MARUNTE A CETATENILOR UNDE PROCURORII SI POLITISTII ISI FAC TREABA CU PREA MULT SARG.
  0
  17
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Joi, 13 Martie 2014 07:31
  5.13.145.***
  TREBUIE SCHIMBAT INTREGUL SISTEM JUDICIAR DUPA ALEGERILE PREZEDINTIALE!!
  NU AI O JUSTITIE RESPONSABILA SI INTEGRA NU FUNCTIONEAZA STATUL DE DREPT! ASA DUPA CUM VEDEM CU OCHII NOSTRI I!!!!!! DE ASTA NU FUNCTIONEAZA NICI DEMOCRATIA CU PRINCIPIILE EI! IN ACEASTA TARA!!!!!!?????
  0
  20
  Raportează
 • postat de cristina
  Joi, 13 Martie 2014 00:38
  84.117.42.***
  Toti niste golani! Nu au ce cauta astia in justitie! Vrem in justitie oameni seriosi care sa isi fac treaba si sa fie impartiali! Justitia sa redevina ce a fost vrem!
  3
  31
  Raportează
 • postat de Păcat de băiat, bun băiat.
  Joi, 13 Martie 2014 00:37
  92.86.89.***
  Dosare la sertar păstrate, dosare bune de șantaj acțiune....se știe metoda, este veche, chiar de pe timpul lui Ceaușescu....după 10 ani dosar uitat, NUP îl prinde.
  1
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.