DNA a început urmărirea penală în dosarul "Hortigal"/ Procurorii caută vinovaţii pentru distrugerea societăţii

DNA a început urmărirea penală în dosarul "Hortigal"/ Procurorii caută vinovaţii pentru distrugerea societăţii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Dosarul a rezultat din conexarea mai multor plângeri penale care s-au depus la parchetele gălăţene începând din 2005 încoace


Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală în ancheta privind privatizarea Hortigal SA Galaţi (fosta întreprindere judeţeană de legume şi fructe). Dosarul este format din mai multe reclamaţii conexe, care s-au tot plimbat între parchete vreme de nouă ani.

Noile reglementări penale au impus celor care au anchete în derulare să analizeze dacă există indicii şi să înceapă urmărirea penală „in rem”, adică împotriva faptelor avute în vedere în aceste cauze, şi nu a oamenilor (cel puţin deocamdată). Acesta este motivul pentru care facem precizarea că persoanele sau societăţile pe care le vom nominaliza aici nu au pentru moment nicio calitate în acest dosar.

Faptele cercetate de procurori

Abuz în serviciu, complicitate la această infracţiune, dar şi instigare la a o comite, evaziune fiscală, fals, delapidare, înşelăciune, spălare de bani, toate acestea fac parte din rândul faptelor pentru care DNA Galaţi a început urmărirea penală săptămâna trecută. Toate sunt strânse din 2005, când mai multe sesizări au poposit pe masa procurorilor, fiecare luând mai multe direcţii.

Unele au ajuns la DIICOT - structura centrală, altele la DNA Bucureşti. Ulterior au venit spre structurile acestora din teritoriu, apoi s-au conexat la DNA, care anul trecut a dat o ordonanţă atât de neîncepere a urmăririi penale faţă de persoane şi fapte, cât şi de disjungere şi declinare, astfel că acum o parte dintre fapte se află în cercetarea procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Galaţi, precum şi la DNA Galaţi.

Curtea de Apel a întors dosarul

Societatea Hortigal a mai constituit subiect de presă în momentul în care, anul trecut, judecătorii gălăţeni ai Curţii de Apel au întors dosarul privind falimentul. Mai exact, după ce Tribunalul a dispus închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea societăţii Hortigal din rândul firmelor viabile, Curtea de Apel a decis, în calea de atac, că atâta vreme cât aceasta mai avea bunuri în patrimoniu, care puteau fi vândute, Hortigal nu putea fi ştearsă din lista societăţilor.

Separat însă de acest subiect, mai există un altul, legat de un şir de dosare penale care au apărut ca urmare a unor sesizări făcute de oameni ce s-au aflat în mijlocul preluării societăţii Hortigal. Firma le-a aparţinut gălăţenilor până în anul 2000, când o serie de întâmplări, mai mult sau mai puţin controversate, au dus la ştergerea sa din rândul bunurilor urbei noastre. Vorbim despre o societate evaluată, în 2001, la 46 de miliarde de lei vechi (1,8 milioane de euro la cursul de atunci), care ani de zile a alimentat sute de mii de gălăţeni prin lanţurile de magazine pe care le avea în tot judeţul Galaţi, aducând produse din fermele proprii (211 ha) şi achiziţionate de la terţi.

Povestea unui faliment

Potrivit datelor din dosarul de faliment al acestei societăţi de stat, dar şi dintr-o ordonanţă a DNA, ataşată acestuia, întreaga nebunie s-a declanşat în momentul în care Hortigal a făcut în 1993 un împrumut la Banca Agricolă de 95.000 de lei. Pentru că, la un moment dat, nu au mai fost achitate ratele, instituţia bancară a declarat creditul neperformant, încredinţându-l AVAB Bucureşti, care la rândul său l-a încredinţat societăţii Galinvest SA.

Şi pentru această etapă există plângeri penale, plecându-se de la ideea că persoane din conducerea Direcţiei de Finanţe ar fi divulgat informaţia că societatea de stat avea la AVAB o creanţă ce putea fi cumpărată.

Potrivit Ordonanţei DNA din iulie 2012, după ce a preluat o creanţă de 249.706 lei, „SC Galinvest SA şi ulterior SC Makinvest Com SRL Galaţi au întreprins mai multe acţiuni, în scopul de a prelua bunurile din patrimoniul debitorului cedat, SC Hortigal SA Galaţi”. Tot de aici reiese că, pe 29 noiembrie 2000, Galinvest a achitat ultima rată privind creanţa preluată de la AVAB în sumă de 11.800 de lei. Pe 4 decembrie 2000, banii au intrat în conturile AVAS şi în aceeaşi zi Galinvest a înaintat la Tribunal o cerere de executare silită. A doua zi, în baza unui proces verbal, executorul judecătoresc a pus în posesia Galinvest SA patrimoniul Hortigal. Tot în Ordonanţă se mai arată că executorul a intrat în posesia contractului de credit predat la AVAB de către Banca Agricolă abia pe 11 decembrie 2000, deşi pe 5 decembrie 2000 acesta stipulează în cererea de executare că anexează contractul respectiv. „Rezultă faptul că executorul judecătoresc a efectuat executarea silită şi punerea în posesia Galinvest SA a tuturor bunurilor mobile şi imobile (şi nu a întregului patrimoniu al debitoarei) în lipsa titlului constatator al creanţei, contractul de credit”, se arată în Ordonanţa dată anul trecut în iulie.

Urmează mai mulţi paşi în justiţie legaţi de această executare silită, care într-un final duce la declanşarea procedurii falimentului, ca urmare, culmea, a unei decizii judecătoreşti dată în iunie 2001 de Curtea de Apel Galaţi. Pe 20 iulie 2001, pentru Hortigal s-a declanşat procedura falimentului. În acest context vine un alt act întocmit de un executor judecătoresc, pe 7 mai 2002, în baza căruia întregul patrimoniu al societăţii declarate în faliment ajunge în posesia Makinvest Com SRL, deşi la masa credală erau înscrise mai multe instituţii publice. Actele şi deciziile judecătoreşti arată că odată declanşată procedura, orice executare silită ar fi trebuit să se oprească de drept.

81 la sută din creanţe erau ale statului

Reamintim că din datoria societăţii când a intrat în faliment (2 milioane de lei noi), 1,7 milioane erau datorii către AJOFM, Casa de Pensii, Finanţe, etc, instituţii care deţineau împreună 81 la sută din creanţele Hortigal. Actele din dosarele de faliment arată că acestea au dispărut în timp de la masa creditorilor, locul lor fiind luat de trei firme: Makinvest, Galmopan şi Alcom.

Acest lucru este amintit şi în dosarul falimentului Hortigal (care încă nu s-a închis). Interesant este că actele Hortigal nu au fost predate niciodată niciunuia dintre lichidatorii care s-au perindat în acest caz. „Aspectele sesizate vizează preluarea abuzivă a patrimoniului şi a arhivei Hortigal Galaţi… în cadrul procedurii de executare silită a unei creanţe aparţinând SC Makinvest Com SRL Galaţi şi crearea unei pagube de cinci milioane de lei la SC Hortigal SA Galaţi, prin folosirea bunurilor acestei societăţi, în dauna statului şi a creditorilor, cu complicitatea funcţionarilor din cadrul DGFP Galaţi”, se mai arată în Ordonanţă.

Vă vom ţine la curent cu desfăşurarea dosarului.

Citit 6074 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.