Deputaţii au respins proiectul de lege privind desfiinţarea Judecătoriei Lieşti

Deputaţii au respins proiectul de lege privind desfiinţarea Judecătoriei Lieşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de lege privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, a ajuns ieri în Camera Deputaţilor, după ce a primit aviz negativ de la comisa juridică a camerei. Printre cele 30 de judecătorii propuse spre desfiinţare se numără şi Judecătoria Lieşti. Judecătoriei Lieşti şi parchetului aferent le sunt arondate 24 de localităţi, cu 62.480 persoane. Anul trecut, la judecătorie au fost înregistrate 1.853 de cauze, iar la parchetul aferent aproximativ 1.600.

Luând în calcul aceste aspecte, dar şi faptul că Judecătoria Lieşti are un sediu nou, proprietatea Ministerului de Justiţie, cheltuielile aferente funcţionării instanţei fiind minime, deputatul George Scarlat a depus un amendament la  proiectul de lege, prin care a solicitat respingerea actului normativ. „Am depus un amendament prin care Judecătoria Lieşti să nu fie desfiinţată, pentru ca acest fapt ar aduce atingere actului de justiţie. Prevederile art. 21 din Constituţie stipulează clar că accesul la justiţie este un drept fundamental. Nici chiar lipsa resurselor financiare ale statului nu pot fi un motiv de limitare a accesului liber la justiţie. La un calcul simplu, prin desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti sunt afectaţi aproximativ un milion de cetăţeni justiţiabili, "rearondaţi", şi aproximativ 500 de magistraţi şi funcţionari ai justiţiei "relocaţi" la alte instanţe”, ne-a declarat deputatul George Scarlat.

În urma discuţiilor avute atât la Comisia Juridică, cât şi în plenul camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost respins de 305 din cei 312 deputaţi prezenţi. Proiectul însă va fi trimis la Senat, care este cameră decizională, aşa că soarta celor 30 de judecătorii şi a parchetelor aferente se află acum în mâna senatorilor.

Citit 2026 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.