Punct şi de la capăt. Dosarul "Aviasan" a ajuns la Curtea Supremă

Punct şi de la capăt. Dosarul "Aviasan" a ajuns la Curtea Supremă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul "Aviasan" a ajuns la Curtea Supremă în mai puţin de o săptămână de la momentul când magistraţii braşoveni au decis că procesul nu este de competenţa lor. Astfel, după ce a stat 60 de zile în camera preliminară, care este o fază secretă, dosarul a ajuns la Înalta Curte, unde a intrat în aceeaşi cameră, lucru confirmat de Stelian Bodeanu, care se ocupă de relaţiile cu presa. Urmează cel mai probabil o corespondenţă între instituţii, având în vedere că magistraţii braşoveni au fost cei care au invocat excepţia că nu ar avea calitate să judece un fost parlamentar.

Reamintim că dosarul "Aviasan" cuprinde drumul pe care l-au parcurs inculpaţii pentru a ajunge în posesia a circa 40 de hectare de teren ai fostei baze aeriene a Galaţiului. Este vorba de fostul parlamentar Mihail Boldea, de afaceriştii Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, de fostul şef al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca, şi de Ionel Mihăilă. Cazul a fost instrumentat de procurorii gălăţeni ai DNA, care au susţinut în rechizitoriu că în baza unui act falsificat de Mihail Boldea, pe care acesta l-a folosit ulterior într-un proces civil, o firmă a intrat în posesia celor aproximativ 40 de hectare din localitatea Vânători. A urmat apoi o lotizare a zecilor de hectare, scopul fiind, susţin cei de la DNA, să se piardă urma celor implicaţi. Toate acestea ar fi adus statului un prejudiciu de aproximativ 22 de milioane de euro.

Întreaga afacere s-a desfăşurat într-o perioadă îndelungată, dar vârful acesteia ar fi fost în 2007-2008, mai arată DNA. Cazul a fost trimis Curţii de Apel Galaţi, pe vechiul Cod penal, când nu exista această procedură secretă. Câteva luni, în dosar nu s-au putut face paşi înainte, deoarece inculpaţii nu au fost niciodată împreună în instanţă, astfel că fiecare, pe rând, a cerut termene să-şi angajeze apărători. Între timp, Boldea a făcut cerere de strămutare a dosarului, care i-a fost admisă, cazul ajungând la Braşov imediat după intrarea în vigoare a noului Cod penal, lucru ce l-a băgat imediat în procedura secretă.

Dosarul "Aviasan" a venit după un alt scandal în care fusese implicat fostul deputat de Galaţi, Mihail Boldea. Este vorba de cel instrumentat de procurorii gălăţeni ai DIICOT, unde Boldea este acuzat de constituirea unui grup împreună cu care ar fi dat un tun imobiliar estimat la un million de euro. După ce a fost trimis în judecată în acest caz, în 2012, Boldea a demisionat din calitatea de deputat, lucru care a atras, de altfel, plecare procesului de pe rolul Înaltei Curţi la Curtea de Apel Galaţi. La momentul când a fost trimis în judecată în dosarul Aviasan, Mihail Boldea era un parlamentar ce demisionase şi un avocat suspendat de conducerea baroului până la lămurirea situaţiei sale penale. Calitatea din care a demisionat Boldea a fost motivul pentru care Curtea de Apel Braşov a spus că nu este competentă să-l judece. Excepţia a fost invocată pe ultima sută de metri a celor 60 de zile cât durează procedura secretă, în care un dosar este departe de ochii tuturor, doar magistratul fiind cel care decide pe baza comunicărilor care i se fac în scris de către inculpaţi şi procurori. Rămâne de văzut cât timp va trece până ce în acest dosar va începe judecata în şedinţă publică.

Citit 2261 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.