Procedura de adopţie

Procedura de adopţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul George ne-a scris pe site-ul «Vieţii libere» (după ce a citit mai multe materiale despre Direcţia Copilului Galaţi) pentru a ne prezenta situaţia dumnealui şi a ne cere părerea.

Iată care este de fapt nelămurirea cititorului nostru: “Am 30 de ani, sunt necăsătorit, am un loc de muncă stabil şi bine remunerat, o locuinţă proprietate personală şi doresc să adopt un copil dintr-un orfelinat, de preferinţă în vârstă de câteva luni. Conform legislaţiei din România este posibil acest lucru?”

Da, acest lucru este posibil, cu condiţia de a îndeplini cerinţele prevăzute de Legea 273 din 2004. Conform legislaţiei din ţara noastră pentru adopţia unui copil trebuie să îndepliniţi condiţii materiale şi morale, necesare asigurarii dezvoltării armonioase a copilului.

Adopţia este precedată de încredinţarea copilului persoanei sau familiei ce doreşte să-l adopte. La sfârşitul acestei perioade de încredinţare, Comisia pentru protecţia copilului hotărăşte asupra eliberării avizului favorabil adopţiei.

Procedura adopţiei este o procedură mai complicată şi se desfăşoară în două faze, prima în faţa organelor administraţiei publice şi cea de-a doua în faţa instanţei de judecată. Felicitări pentru iniţiativa dvs. Vă doresc succes.

Căsătorie din SUA, divorţ în România?

Domnul Dragoş E. ne-a suspus dezbaterii o problemă cu care se confruntă tot mai mulţi români în ultima vreme. “Sunt cetăţean român cu rezidenţă permanentă în SUA, căsătorit cu cetăţeancă americană de origine română, dar fără cetăţenie română. Întrebarea este, atâta vreme cât căsătoria a fost încheiată în SUA, iar soţia încearcă tergiversarea divorţului pe orice cale, există posibilitatea începerii acţiunii de divorţ din România?”

În primul rând, căsătoria se desface la instanţa de la ultimul domiciliu comun al soţilor. Dacă aţi locuit cu soţia în SUA, atunci trebuie să mergeţi să o desfaceţi acolo, la instanţa în raza căreia aţi locuit. Deci, nu aveţi cum să vă judecaţi în România. Nu contează unde s-a încheiat căsătoria, ci unde au locuit soţii.

Copil născut în Spania, cetăţean român

Doamna Elena D. ne întreabă despre încredinţarea copilului său născut în Spania. “Anul trecut m-am despărţit de prietenul meu cu care am şi un copil, toţi trei suntem cetăţeni români. Copilul s-a născut în Spania. Eu şi fetiţa am revenit în România şi aş vrea să-l dau în judecată pe fostul prieten pentru obţinerea custodiei copilului şi a pensiei alimentare. Ce drepturi legale am? Va dura mult procesul? Ce şanse am să câştig şi să-l şi fac să plătească cheltuielile de judecată? Fac precizarea că el locuieşte în prezent în Spania şi copilul poartă numele lui de familie”.

Aveţi dreptul legal să îl daţi în judecată pe tatăl minorei pentru plata pensiei de întreţinere pentru minoră precum şi plata restanţelor la pensia alimentară neachitate de acesta. De asemenea aveţi dreptul să solicitaţi instanţei să vi se încredinţeze dvs minora spre creştere şi educare. În cadrul acestui proces aveţi dreptul să cereţi instanţei să îl oblige pe acesta să suporte şi cheltuielile de judecată. Şanse suficiente există pentru încredinţare, dacă există un venit stabil, o locuinţă stabilă şi mama îşi exercită corect atribuţiile de părinte. Pensia de întreţinere poate atinge 1/4 din veniturile legal declarate ale tatălui minorei.

Citit 1220 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.