După mai bine de doi ani, Curtea de Apel Constanţa este aproape de prima decizie în dosarul fostului prim-procuror Roşca

După mai bine de doi ani, Curtea de Apel Constanţa este aproape de prima decizie în dosarul fostului prim-procuror Roşca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătorii constănţeni au stabilit că pe 14 mai intenţionează să dea o decizie în dosarul fostului prim-procuror al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca. Acesta împreună cu fosta sa soţie, Gabriela Caloenescu Roşca, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în urmă cu doi ani, pentru fapte de corupţie.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se judece la Galaţi, dar s-a cerut strămutarea, dosarul ajungând astfel la Curtea de Apel Constanţa. Practic, din septembrie 2012, judecătorii au audiat martori şi au admis probe care să întregească imaginea faptelor puse pe tapet de DNA Galaţi. Pe 26 februarie, fostul procuror a cerut prin avocaţi schimbarea încadrărilor juridice stabilite de procurorii Anticorupţie, astfel că, cel mai probabil, pe 14 mai vom avea un răspuns şi în acest sens, dacă magistraţii nu decid să mai amâne pronunţarea.

Reamintim că, pe 26 aprilie 2012, Costache Roşca şi fosta lui soţie au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii în formă continuată, procurorii vorbind de cinci astfel de fapte. Gabrielei Caloenescu Roşca i se atribuie doar ultima acuzaţie, cea de fals în declaraţii, comisă în formă continuată. Procurorii susţin că, în 2008, fostul prim-procuror ar fi pretins mită şi ar fi primit 138.000 de lei de la un denunţător, căruia i-a promis ajutor într-un dosar penal aflat în lucru la unitatea pe care o conducea.

Potrivit rechizitoriului, un afacerist care îşi desfăşura activitatea la halda de zgură a Combinatului avea câţiva „inamici”, cu aceleaşi interese în zonă. Aceştia aveau dosar penal la Parchet şi, în schimbul banilor, Roşca promisese că va „rezolva” ancheta, în aşa fel încât să-i scoată de pe piaţă pe cei doi. Anchetatorii mai susţin că suma de 138.000 de lei a fost primită cu ocazia vânzării unui apartament, pe care Roşca îl deţinea în Galaţi. Vânzarea s-a făcut între soţii Roşca şi acest afacerist, care a şi denunţat ulterior fapta de corupţie. Preţul real al vânzării ar fi fost de 162.000 de lei, dar, în declaraţia sa de avere, Roşca a trecut că vânzarea s-ar fi făcut la preţul de 300.000 de lei, procurorii precizând că la preţul real s-ar fi adăugat cel a mitei de 138.000 de lei.

O altă istorie este cea a apartamentului vândut de Roşca. Acesta îl obţinuse de la Primărie şi l-a cumpărat pe 25 martie 2008, dând împreună cu soţia sa o declaraţie în faţa notarului că nu aveau proprietăţi, deşi cei doi deţineau două apartamente în Râmnicu Sărat. Aşa au ajuns procurorii la declaraţiile de avere ale celor doi soţi. Astfel, în cele date în 2007 - 2010, cei doi au omis să menţioneze că deţin împreună cele două locuinţe.

Pe 14 mai, cel mai probabil, Curtea de Apel Constanţa va da un prim răspuns la aceste acuzaţii aduse de către DNA Galaţi. Oricare ar fi decizia magistraţilor, aceasta va putea fi atacată.

Reamintim că acesta este primul dosar de corupţie al fostului prim-procuror. Roşca este inculpat şi în "dosarul Aviasan", unde procurorii gălăţeni ai DNA îl acuză că ar fi luat o mită de două milioane de euro, pentru a da o mână de ajutor în preluarea aerobazei gălăţene de către o firmă.

Citit 1625 ori Ultima modificare Luni, 05 Mai 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.