O nouă rundă în RĂZBOIUL APARTAMENTELOR de serviciu ale CJ

O nouă rundă în RĂZBOIUL APARTAMENTELOR de serviciu ale CJ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" a scris în repetate rânduri că, din 2008 şi până în prezent, "războiul" pentru apartamentele de serviciu în care locuiesc funcţionari publici şi magistraţi gălăţeni a devenit unul foarte costisitor.

Procesele legate de acest aspect, scos la iveală chiar de reprezentanţii Consiliului Judeţului (CJ), au luat o întorsătură extrem de delicată, în condiţiile în care există o decizie definitivă şi irevocabilă prin care locuinţele trebuie vândute la preţuri derizorii. Faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţului refuză să pună în practică sentinţa a adus deja amenzi civile de peste un million de lei, dar şi un şir de procese purtate în diverse colţuri ale ţării, în Teleorman, Bucureşti sau Constanţa, prin care părţile cer instanţei decizii care să ţină loc de act autentic, cu acestea, după efectuarea plăţii, ei putând merge direct la Cadastru să-şi intabuleze imobilele, în vreme ce instituţia publică rămâne în cârcă atât cu amenzile civile, cât şi cu taxele de timbru, deloc modice.

Amenzi civile de peste un milion de lei

În afară de faptul că amenzile civile primite deja de CJ Galaţi se ridică la suma de 1.100.000 de lei, trebuie spus că pe rolul Judecătoriei s-a mai înscris un proces pe acelaşi subiect, al cărui termen de judecată este pe 10 iunie.

Până acum, amenzile au fost cerute în instanţă de cele 33 de părţi, pentru nerespectarea deciziilor judecătoreşti, şi au fost de 50 de lei pe zi pentru fiecare dintre solicitanţi. Rămâne de văzut care va fi soarta celei de-a treia solicitări a unei amenzi civile pentru nerespectarea unei decizii definitive şi irevocabile.

Partea mai interesantă este că atât CJ, cât şi cei peste 30 de solicitanţi au cerut instanţelor să emită o hotărâre care să ţină loc de act autentic. Cu o astfel de decizie, cei 33 nici nu mai au nevoie de părerea CJ, pentru că pot merge direct la Oficiul de Cadastru, unde apartamentele vor fi intabulate.

Urmarea va fi însă că instituţia publică va rămâne cu cheltuielile de judecată în cârcă, în cazul în care instanţa va admite solicitarea părţilor, aşa cum a fost în cazul actualului subprefect, Răzvan Daniel Olaru. Acesta a câştigat un astfel de proces, CJ Galaţi nu a atacat hotărârea Judecătoriei, iar la valoarea apartamentului acestuia, de 68.851 de lei, instituţia publică este obligată de judecători să achite taxa de timbru, de 5.531 de lei.

Aceste solicitări de hotărâri care să ţină loc de act autentic au fost depuse atât de zecile de părţi interesate, care au mers la Judecătoria Constanţa, cât şi de CJ, care a avut proces până acum la Judecătoria Tecuci. Magistraţii constănţeni au cerut ca procesele să se judece la o singură instanţă, astfel că Judecătoria Tecuci a trimis dosarul la Constanţa, iar termenul de judecată a fost fixat pentru 17 iunie.

Interminabilul şir al proceselor

Reamintim că, din 2002 până în 2006, reclamanţii au avut contracte de închiriere cu CJ Galaţi. În 2003, o decizie a CJ a trecut locuinţele din domeniul public în cel privat al instituţiei, prevăzându-se posibilitatea cumpărării acestora.

Părţile s-au adresat CJ, dorind să achiziţioneze imobilele în baza Legii 85 din 1992, dar au fost refuzate. De aici s-a ajuns în instanţă, iar în 2008 a apărut prima decizie a Judecătoriei Galaţi, care a dispus ca zecile de funcţionari publici şi magistraţi să-şi poată cumpăra locuinţele la preţ de deviz, respectiv la sume derizorii.

Căile de atac s-au judecat la Tribunalul Buzău şi la Curtea de Apel Ploieşti şi au fost pierdute de Consiliul Judeţului. A urmat contestaţia la executare făcută împotriva deciziei definitive şi irevocabile, procesele, începute la Galaţi şi apoi strămutate la Cluj în calea de atac, fiind din nou pierdute de CJ şi păstrându-se astfel preţul redus al locuinţelor.

Consiliul Judeţului a încercat să dea o hotărâre prin care, urmare a unor evaluări, să impună nişte preţuri cât de cât la nivelul pieţei. Au fost două astfel de hotărâri, care, în aparenţă aveau acelaşi subiect. Unii au acceptat deciziile CJ, alţii, cei mai mulţi, le-au atacat în instanţă. Tribunalul Galaţi le-a anulat pe amândouă, dar la Iaşi, unde s-a judecat calea de atac, magistraţii au păstrat decizia 799 din aprilie 2012, care era bază pentru reevaluarea apartamentelor aflate în continuare în patrimoniul CJ, şi au anulat decizia 763 din 29 aprilie 2012, cea mai importantă, care impunea părţilor preţuri la nivelul pieţei, rămânând practic ca vânzarea - cumpărarea să se facă, potrivit deciziei definitive, la preţ de deviz.

Pentru că, nici aşa, CJ nu a pus în practică prima hotărâre, au început două şiruri de procese, cele legate de amenzile civile pentru că nu se respectau soluţiile instanţelor, dar şi altele prin care se solicită decizii care să ţină loc de acte autentice, cu care părţile să meargă direct la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, unele dintre acestea fiind deja câştigate de câteva părţi.

VEZI ŞI: Un lung şir de procese şi mulţi bani pierduţi/ Apartamentele CJ Galaţi se vând la preţ de deviz

Citit 2262 ori Ultima modificare Luni, 02 Iunie 2014 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.