După ANI de judecată: SENTINŢE în marile SCANDALURI locale de CORUPŢIE

După ANI de judecată: SENTINŢE în marile SCANDALURI locale de CORUPŢIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva dintre marile scandaluri de corupţie ale urbei noastre au primit primele sentinţe sau sunt pe punctul de a fi soluţionate. E drept că, în schimb, alte cauze importante nici nu au început, deşi de la momentul trimiterii lor în judecată a trecut ceva timp.

Facem precizarea că dosarele prezentate astăzi nu sunt singurele scandaluri de corupţie, dar, cu siguranţă, sunt cele mai importante şi arată că funcţiile de conducere aduc tentaţii, iar cei care pun oameni în aceste fotolii de şefi ar trebui poate să fie mai atenţi pe mâna cui dau dosare, destine sau bani publici.

Condamnare în dosarul fostului prim procuror

De curând, procesul fostului prim procuror Costache Roşca a căpătat, după doi ani de judecată, o primă soluţie. El şi fosta sa soţie, Gabriela Caloenescu, au fost condamnaţi la câte opt luni cu suspendare pentru fals în declaraţii. În schimb, Roşca a fost achitat pentru luare de mită şi spălare de bani. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte.

În urmă cu doi ani, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, după ce un denunţător a scos la iveală faptul că i-ar fi dat mită fostului şef al Parchetului Judecătoriei pentru ca acesta să aibă grijă de el. Denunţătorul avea o afacere la halda de zgură, iar acolo avea concurenţă. Aşa a ajuns să-l roage pe Roşca să-i scoată din joc pe competitori. Fostul prim procuror i-ar fi promis că le va face dosare penale celor care-l încurcau la haldă. Drept recompensă, denunţătorul i-ar fi dat mită de 138.000 de lei, care ar fi fost mascată în declaraţia de avere a lui Roşca. El a scris că şi-a vândut apartamentul din Galaţi cu suma de 300.000 de lei, preţul real al acestuia fiind de 162.000 de lei, au susţinut procurorii DNA în rechizitoriu. Locuinţa din Galaţi a fost cumpărată de la Primărie şi apoi vândută afaceristului denunţător. Ca să o poată cumpăra, cei doi soţi trebuiau să nu aibe proprietăţi, aşa că au declarat în faţa notarului că nu au aşa ceva, deşi deţineau două apartamente în Râmnicu Sărat.

"Aviasanul" bate pasul pe loc

Numele lui Costache Roşca mai apare într-un alt dosar de anvergură al DNA Galaţi, respectiv povestea penală a preluării Aviasan, fosta aerobază a oraşului. Pe sute de pagini, procurorii au arătat cum circa 40 de hectare de teren din proprietatea localităţii Vânători au ajuns în buzunarele unor afacerişti, printr-o decizie judecătorească. Despre Roşca, DNA susţine că a luat o mită de două milioane de euro, pentru a-i ajuta pe cei care au pus în scenă această piesă de teatru, ce ar fi costat statul în jur de 22 de milioane de euro. Roşca este trimis în judecată alături de fostul parlamentar de Galaţi Mihail Boldea, de afaceriştii Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, precum şi de Ionel Mihăilă, acuzat de fals intelectual la Legea contabilităţii. După ce au încercat prin diverse procese să pună mâna pe acest teren, Mihail Boldea a falsificat un antecontract de vânzare cumpărare, cu care a mers în instanţă. La Judecătorie a obţinut o hotărâre care să ţină loc de act autentic, după care a mers la Primăria din Vânători pentru a intabula cele aproximativ 40 de hectare de teren. De aici a început un lung şir de procese civile şi de plângeri penale, de o parte şi de alta a baricadei. Pe de o parte s-a aflat Consiliul Local şi primarul Sicuţa Murgu, pe de altă parte au fost afaceriştii care le-au făcut plângere edilului şi consilierilor, pentru că nu pun în aplicare decizia judecătorească. Procesul a debutat în octombrie 2013, pe Codul penal vechi, dar au fost date cel puţin trei amânări, pentru ca inculpaţii, pe rând, să-şi angajeze avocaţi. Aşa s-a ajuns până la 1 februarie, când a intervenit noul Cod penal, care impune ca toate dosarele penale în care nu începuse cercetarea judecătorească să intre în camera preliminară. Aceasta este o procedură secretă, care nu poate dura mai mult 60 de zile. În această perioadă, numai judecătorul are acces la dosar, el poartă corespondenţă cu toţi cei implicaţi, aceştia pot contesta probele de la dosar şi rechizitoriul, iar magistratul trebuie să decidă de partea cui este dreptatea. Am ajuns în luna iunie, dar în dosarul "Aviasan" nu a demarat cercetarea judecătorească. Procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel Galaţi la Curtea de Apel Braşov, unde, după 60 de zile, magistraţii au decis că nu sunt competenţi să-l judece şi l-au trimis la Înalta Curte. La finele lunii aprilie, Curtea Supremă a trimis dosarul înapoi la Braşov, însă, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic în acest proces.

Decizie aşteptată de la Iaşi

În aceeaşi categorie, a marilor scandaluri de corupţie, se află şi dosarul fostului şef de parchet Dinu Gâlcă, în care magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dat achitări pe toată linia, după patru ani de cercetare judecătorească. Decizia nu este definitivă.

Chiar dacă, după moartea acestuia, procesul a încetat în ceea ce-l priveşte pe Gâlcă, cazul a rămas în memoria publică datorită funcţiei pe care a deţinut-o acesta, şef peste parchetele din trei judeţe, Galaţi, Brăila şi Vrancea. Din această postură, au susţinut procurorii DNA, Gâlcă ar fi pretins diverse favoruri, urmând în schimb să-i ajute pe cei interesaţi cu obţinerea unor fotolii de şef în administraţia locală din Vrancea sau cu diverse solicitări de ajutor în rezolvarea unor probleme sau dosare penale. Dosarul a fost la judecata Curţii Supreme, care, după decesul lui Gâlcă, l-a trimis la Curtea de Apel Galaţi, de unde a fost strămutat la Iaşi.

Dosar aflat abia la început

Un alt scandal public a izbucnit anul trecut, în noiembrie, când fostul prefect Emanoil Bocăneanu a fost reţinut de procurorii DNA, în timp ce la Prefectură şi acasă la inculpat au descins mascaţii, în vederea percheziţiilor. Bocăneanu a fost trimis în judecată pentru că din fotoliu de prefect ar fi încercat să influenţeze un concurs în urma căruia trebuia să fie angajată o prietenă a familiei sale, ar fi pus un şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau le-ar fi cerut unor şefi de poliţie să treacă peste nişte amenzi de circulaţie date unui consilier al său. După o lună de stat în arest, Tribunalul l-a pus în libertate cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. În mai, DNA a cerut rearestarea sa, după ce a dovedit că inculpatul a ajuns în Brăila, unde s-a întâlnit cu un presupus asasin. Bocăneanu i-a cerut acestuia, un ofiţer sub acoperire, în realitate, ca în schimbul a 2.500 de euro să o omoare pe Ileana Schipor, omul care a denunţat ce se întâmpla la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Populaţiei, instituţie care fusese condusă de Bocăneanu.

 

Vezi şi: Punct şi de la capăt. Dosarul "Aviasan" a ajuns la Curtea Supremă

Citit 2556 ori Ultima modificare Marți, 10 Iunie 2014 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.