Breviar Juridic: Taxele judiciare de timbru (V)/ Ajutorul public judiciar

Breviar Juridic: Taxele judiciare de timbru (V)/ Ajutorul public judiciar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Persoana fizică sau juridică poate beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 51/2008, privind ajutorul public judiciar în materie civilă şi Ordonanţa a Guvernului numărul 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Astfel, beneficiază de ajutor de la stat orice persoană fizică al cărei venit mediu lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul bde 300 de lei.

În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime către stat.

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie se situează sub nivelul de 600 de lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50 la sută.

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar este scutită de taxă de timbru şi se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul.

Persoanele juridice pot beneficia de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru în următoarele situaţii:

- Cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10 la sută din media venitului net pe ultimele trei luni de activitate;

- Plata integrală a taxei nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate.

În mod excepţional, instanţa poate acorda persoanelor juridice reduceri, eşalonări, sau amânări pentru plata taxei judiciare de timbru, în alte cazuri în care se apreciază că plata respectivă ar afecta în mod semnificativ activitatea persoanei juridice.

De menţionat că reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii.

Judecător Eugen Mortu

Tribunalul Galaţi

 

Citeşte şi: TAXELE judiciare de timbru (II)/ Cât se plătește pentru DIVORŢ

Citit 1459 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 18:21