DOSARELE PENALE ce vor deschide "stagiunea" DNA din septembrie

DOSARELE PENALE ce vor deschide "stagiunea" DNA din septembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procesele de corupţie sau cele care au legătură cu acestea vor demara în forţă luna aceasta. Mai toate au stârnit un viu interes, prin „eroii” aduşi de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în scenă, persoane care au deţinut funcţii ani de zile, au avut legături cu mediul politic şi le erau cunoscuţi gălăţenilor fie pentru că au oferit şi oferă locuri de muncă, fie pentru că i-au votat, fie pentru că au deţinut fotolii importante în administraţia publică. Acum, însă, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

„Aviasan” începe pe 3 septembrie

Dosarul „Aviasan” are termen pe 3 septembrie şi vine în plan public după ce a stat mai bine de jumătate de an în camera preliminară, unde întregul parcurs este secret. Aici sunt trimişi în judecată un fost parlamentar, Mihail Boldea, un fost şef de unitate de parchet, Costache Roşca, şi mai mulţi afacerişti, Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, precum şi Ionel Mihăilă, cel care ar fi falsificat evidenţa contabilă a firmelor implicate în tunul imobiliar despre care procurorii DNA susţin că ar fi prejudiciat statul român cu circa 22 de milioane de euro. Este vorba de cele aproximativ 40 de hectare de teren din localitatea Vânători, pe care, în trecut, s-a aflat aerobaza oraşului, de aici şi numele „Aviasan” al dosarului.

CITEŞTE ŞI: CORUPŢIA din România/ Lista BARONILOR LOCALI certaţi cu legea

Anchetatorii susţin că Boldea ar fi falsificat un act care a stat la baza unei decizii judecătoreşti, ce a permis intabularea zecilor de hectare pe numele unei firme. De aici, terenul a fost parcelat şi vândut în ritm rapid către cunoştinţelor afaceriştilor, dar şi ale parlamentarului implicat în acest caz, mai arată cei de la DNA.

Iniţial, primarul de la Vânători şi consilierii locali au refuzat să intabuleze terenul şi au făcut mai multe plângeri penale, demarând şi procese civile. Aici şi-ar fi intrat în rol Roşca, arată anchetatorii, pentru a-i intimida pe cei care reprezentau interesul public. Costache Roşca i-ar fi ameninţat cu anchete şi arestări pe edil şi pe consilieri. Pentru asta ar fi luat o mită de două milioane de euro.

În schimb, cei care erau interesaţi de această afacere imobiliară şi-au pus în aplicare planul, deoarece Consiliul Local şi Primăria din Vânători au renunţat atât la acţiunile civile, cât şi la cele penale.

Rămâne de văzut dacă toată ancheta DNA va avea susţinere şi la Curtea de Apel Braşov, unde procesul public va debuta mâine.

Decizie în cazul "Albo"

Un alt dosar al cărui verdict interesează este cel al Grupului de firme Albo. Aici, pe 16 septembrie, pentru a da o decizie, judecătorii aşteaptă ca avocaţii să aducă probe în apărarea clienţilor lor.

Procesul se desfăşoară la Curtea de Apel Bacău şi este interesant prin prisma faptului că protagoniştii care l-au şi adus în plan public au primit de la judecătorii primei instanţe condamnări mari, de câte şapte ani de închisoare. Este vorba despre fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, şi patronul Grupului Albo, Neculai Dumitru.

CITEŞTE ŞI: După ANI de judecată: SENTINŢE în marile SCANDALURI locale de CORUPŢIE

Procurorii DNA Galaţi l-au acuzat pe Gheorghiţă că, din fotoliul pe care-l ocupa în instituţia de control a alimentelor care intrau pe piaţă, l-ar fi protejat pe Dumitru Neculai. Acesta ar fi introdus la vânzare carne stricată şi produse expirate, unele având prezentă chiar şi bacteria E-coli. Toate acestea i-ar fi pus în pericol pe toţi cei care cumpărau alimente prin lanţul de magazine al afaceristului gălăţean. Dumitru nu a fost singurul  protejat al ex-şefului DSVSA, susţin cei de la DNA. De altfel, dosarul numără nu mai puţin de 20 de inculpaţi.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Bacău, având în vedere că procesul se apropie de final şi că acest verdict va rămâne definitiv.

Procesele fostului prefect

Un alt proces care a stârnit un viu interes este cel legat de fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu. Acesta a fost trimis în judecată pentru că, din fotoliul pe care l-a ocupat, a cerut mai multe favoruri, dar a şi făcut o serie de intervenţie pentru ca protejaţi de-ai săi să treacă nişte examene, să fie numiţi în funcţii publice sau să fie scutiţi de diverse amenzi date de poliţiştii de la Rutieră. De altfel, odată cu Bocăneanu au fost trimişi în judecată şi o parte dintre cei pentru care s-au făcut intervenţii.

Cei de la DNA au plecat în această anchetă de la denunţul Ilenei Schipor, care a ocupat o vreme funcţia de şef al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei (DJEP), instituţie subordonată Consiliului Judeţului. Schipor a ajuns în această funcţie graţie plecării lui Bocăneanu din acest post. El a fost numit prefect de Galaţi, dar avea să-şi păstreze toate pârghiile în DJEP, obligând-o pe Schipor să semneze tot ceea ce el decidea în legătură cu instituţia pe care oficial o părăsise. Cel puţin aşa suna denunţul.

Pe 18 septembrie, Bocăneanu va fi din nou în sala de judecată, unde un alt magistrat va intra să încline balanţa dreptăţii. Întregul dosar este interesant prin nebunia pe care a declanşat-o. La un moment dat, Bocăneanu avea să tocmească un asasin, care să o „termine” pe Schipor. Tot timpul însă a discutat cu un ofiţer sub acoperire, lucru care i-a adus un alt dosar, la Judecătoria Brăila, al cărui termen va fi pe 29 septembrie.

CITEŞTE ŞI: Bunea Stancu, din nou în faţa judecătorilor. Contestaţia DNA se judecă marţi

Pe acest fond a venit şi o altă nebunie, eliberarea lui Bocăneanu, o simplă greşeală, spun oameni cu vechime în ale Dreptului. Tribunalul Galaţi i-a prelungit mandatul de arestare cu o zi întârziere, mai exact după ce expirase, asta în condiţiile în care procesul s-a desfăşurat în timp util ca să nu se ajungă aici. După aproape o lună, când Curtea de Apel a ajuns să judece contestaţia inculpatului, magistraţii au constatat că mandatul expirase şi că Bocăneanu a stat după gratii fără bază legală, fiind pus imediat în libertate.

Ca urmare a acestui fapt, inculpatul se află acum în postura în care nu mai este îngrădit de nicio restricţie. DNA a făcut o sesizare la Inspecţia Judiciară, care a declanşat o anchetă internă printre judecători. Deocamdată, magistratul care a judecat acest caz a precizat că, din septembrie, acest dosar, ca şi întreaga sa şedinţă care ţinea de penal, va fi redistribuită către alţi colegi.

Rămâne de văzut care va fi şi rezultatul anchetei referitoare la modul în care Bocăneanu a ajuns să fie pus în libertate.

Citit 2612 ori Ultima modificare Luni, 01 Septembrie 2014 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.