SCLAVII de la "Stâna MORŢII" cer DESPĂGUBIRI în instanţă

SCLAVII de la "Stâna MORŢII" cer DESPĂGUBIRI în instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La doi ani de la declanşarea scandalului legat de sclavie şi crimă, de la stânele din Tămăoani ale fraţilor Enache, lucruri încă nu s-au limpezit. Chiar dacă au fost condamnaţi definitiv de instanţele gălăţene, fraţii Enache nu au scăpat de răspunderea faptelor lor, dat fiind că 15 dintre cele 22 de victime le cer acum despăgubiri. Cauza se judecă la Tribunalul Galaţi.

Interesant este că din dosarul bază s-a mai disjuns un dosar, în care unul dintre inculpaţi cere scoaterea de sub sechestru a bunurilor indisponibilizate cu prilejul procesului. Din acest ultim dosar reiese că  inculpatul - condamnat la doi ani şi două luni de puşcărie -  este deja liber, după ce Judecătoria Galaţi a admis cererea de eliberare condiţionată, pentru bună purtare, din 20 mai 2014. Pe 31 iulie a.c., cetăţeanul respectiv, pe nume Nicu Tecuceanu (zis Ţânţaru), a făcut o cerere de ridicare a sechestrului de pe cele zece terenuri şi un autoturism pe care le are în proprietate, însă instanţa a respins solicitarea, pe motiv că a fost făcută prea târziu. Interesant este că Nicu Tecuceanu nu s-a prezentat la instanţă în acest al doilea dosar, deşi judecătorul l-a citat de mai multe ori. Drept urmare, la ultimul termen de judecată, magistratul i-a pus în vedere că vrea ca pe 8 septembrie să se prezinte în sală, pentru că altfel va fi adus cu mandat de către poliţişti.

Din acelaşi dosar, care s-a judecat ieri la Tribunalul Galaţi, reiese că, în afară de Cornel Păun, care a ales calea unui proces obişnuit, cu audiere de martori şi administrare de probe, toţi ceilalţi inculpaţi au recunoscut acuzaţiile ce le-au fost aduse de procurorii gălăţeni ai DIICOT. Drept urmare, au avut parte de o reducere a condamnărilor cu o treime faţă de ceea ce li s-ar fi cuvenit. În schimb, potrivit procedurii simplificate dată de recunoaşterea faptelor, dosarul penal s-a disjuns pe latura civilă, precum şi în ceea ce-l priveşte pe Cornel Păun. Victimele din dosarul "stâna morţii" au cerut împreună să li se achite daune morale şi materiale în valoare de circa 200.000 de lei.

După ce anchetatorii au găsit mai multe persoane sechestrate la stânele din Tămăoani, comuna Frumuşiţa, fraţii Enache au fost condamnaţi definitiv de instanţele gălăţene. Magistraţii au decis ca Valerică Enache să stea după gratii şapte ani, Sorin Enache, Neluţu Enache şi Vasile Iacob au primit câte şase ani şi zece luni de carceră, Fănică Băleanu va sta închis trei ani şi şapte luni, Nelu Tecuceanu a luat doi ani şi două luni de închisoare, iar Marian şi Mihail Munteanu, acuzaţi de mărturie mincinoasă, s-au ales cu câte zece luni cu suspendare.

Mai citiţi şi: FOTO/ Proprietarii de sclavi, din nou în centrul atenţiei: Stâna morţii de la Frumuşiţa a fost demolată de autorităţi

Citit 2931 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.