SFATUL NOTARULUI/ Regimul comunităţii convenţionale
Foto: Sursa foto: stiripesurse.ro

SFATUL NOTARULUI/ Regimul comunităţii convenţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Codul civil reglementează în articolele 366-368 regimul comunităţii convenţionale, acesta putând fi ales numai dacă soţii încheie o convenţie matrimonială, fie înainte de căsătorie, fie în timpul acesteia, după cel puţin un an de la încheiere. Convenţia matrimonială se încheie, sub sancţiunea nulităţii absolute, prin act autentic notarial, cu consimţământul personal al soţilor sau exprimat prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat.

CITEŞTE ŞI: SFATUL NOTARULUI/ Regimul separaţiei de bunuri

În funcţie de interesele patrimoniale concrete, de aspiraţiile, mentalităţile ori alte circumstanţe particulare, soţii pot opta pentru o comunitate mai extinsă sau mai restrânsă decât cea legală de bunuri. Astfel, derogarea de la regimul comunităţii legale de bunuri poate viza, potrivit art. 367 Cod civil, includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia celor de uz personal sau destinate exercitării profesiei, restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înaintea sau în timpul căsătoriei, obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare, includerea clauzei de preciput, precum şi modalităţile de lichidare a comunităţii convenţionale.

Acordul de voinţe

Se înţelege prin clauză de preciput acordul de voinţe al soţilor sau al viitorilor soţi, prin care convin ca, la data decesului unuia dintre ei, soţul supravieţuitor să preia unul sau mai multe bunuri determinate, înainte de partajul moştenirii, fără a fi ţinut la plata vreunui echivalent către masa succesorală. Fiind o clauză accesorie a convenţiei matrimoniale, preciputul nu poate exista decât în măsura în care soţii încheie o astfel de convenţie. Pe de altă parte, existenţa convenţiei nu implică neapărat existenţa unei clauze de preciput, soţii fiind liberi să hotărască asupra oportunităţii acesteia.

Regimul comunităţii convenţionale poate fi modificat în timpul căsătoriei ori de câte ori soţii doresc prin încheierea unei noi convenţii matrimoniale. Încetarea regimului comunităţii convenţionale poate avea loc în momentul încetării căsătoriei prin deces, desfacerii căsătoriei, anulării sau constatării nulităţii.

George Schin - notar

Citit 3306 ori Ultima modificare Luni, 22 Septembrie 2014 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.