CONTROLUL JUDICIAR, declarat neconstituţional/ Dacă nu se completează legea, INCULPAŢII ar putea fi LIBERI

CONTROLUL JUDICIAR, declarat neconstituţional/ Dacă nu se completează legea, INCULPAŢII ar putea fi LIBERI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Controlul judiciar, măsură sub care se află în acest moment foarte multe persoane cunoscute din Galaţi şi Brăila, tocmai a fost declarat neconstituţional de cel mai înalt for al acestei ţări. Fostul parlamentar Mihail Boldea, membrii conducerii suspendate a Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, afaceristul Mircea Jîtea etc., trimişi în judecată fie de procurorii DNA Galaţi, fie de cei de la DIICOT, se află în acest moment sub control judiciar. Ei nu pot părăsi fie limitele ţării, fie ale judeţelor, nu pot lua legătura cu martorii, co-inculpaţii din dosarele în care sunt judecaţi, nu-şi pot practica profesiile sau nu merge la locurile unde au activat, acestea fiind restricţii care au venit la pachet odată cu măsura controlului judiciar.

Motivele deciziei

Curtea Constituţională a decis joi seară cu majoritate de voturi că această măsură preventivă este neconstituţională din cauză că, în Noul Cod penal, legiuitorul nu a precizat pentru cât timp poate fi impusă. Pusă pe aceiaşi treaptă cu arestul preventiv, care poate fi dat pentru 30 de zile sau 60 de zile, în funcţie de stadiul dosarului penal, controlul judiciar a fost  „sancţionat” de Curtea Constituţională tocmai pentru că odată impus de instanţă se păstrează până la definitivarea dosarului, fără să mai fie verificat de judecător din timp în timp. „După ce decizia va fi motivată de către Curtea Constituţională, va fi publicată în Monitorul Oficial. Abia din acel moment, al publicării, se vor putea face discuţiile. Până atunci însă sunt valabile textele de lege actuale”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, judecătorul Marcian Istrate.

Ce efecte ar putea avea hotărârea Curţii Constituţionale

Am încercat să aflăm care sunt efectele acestei decizii. Oamenii care lucrează cu legea ne-au explicat că „roadele” acestei hotărâri se vor vedea abia după ce va fi motivată şi va apărea în Monitorul Oficial. Avocatul Gigel Potrivitu ne-a spus că, după publicarea în Monitor, prevederile criticate de Curtea Constituţională vor fi suspendate. Acolo unde au fost date, vor rămâne valabile timp de 45 de zile, dar pentru viitor nu vor mai putea fi date. Dacă, pe parcursul celor 45 de zile, Parlamentul nu va interveni pentru a aduce articolele „sancţionate” în acord cu decizia, adică să se impună pentru cât timp poate fi exercitat controlul judiciar, atunci articolele se abrogă. Atât avocatul Potrivitu, cât şi toţi cei cu care am discutat sunt însă de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

E nevoie de intervenţia Parlamentului sau a Guvernului

Profesioniştii sunt convinşi că fie Parlamentul, fie Guvernul vor interveni imediat după motivarea deciziei cu modificările impuse, tocmai pentru a nu se crea nicio disfuncţionalitate. De altfel, vineri, DNA a solicitat public Ministerului Justiţiei o intervenţie legislativă urgentă. „Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul DNA.

Citeşte şi: Controlul JUDICIAR "decretat" neconstituţional

Citit 1284 ori Ultima modificare Marți, 09 Decembrie 2014 09:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.