Sentinţă pentru ultimul inculpat din dosarul "Stâna morţii"

Sentinţă pentru ultimul inculpat din dosarul "Stâna morţii"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După doi ani de procese, instanţele gălăţene au reuşit să stabilească şi condamnarea ultimului inculpat din dosarul "Stâna morţii”. Şase ani şi zece luni de puşcărie îl aşteaptă pe Cornel Păun, cel de-al nouălea şi ultimul judecat în acest dosar, ai cărui protagonişti au fost fraţii Enache. Păun a fost singurul care nu a acceptat varianta recunoaşterii pentru a primi o condamnare redusă. Acesta este motivul pentru care dosarul său abia s-a finalizat la Tribunal, deşi pentru ceilalţi inculpaţi condamnările sunt deja definitive. Cornel Păun poate ataca această decizie la Curtea de Apel.

În acest dosar a mai rămas să fie judecată şi latura civilă, mai exact despăgubirile cerute de victime, instanţa stabilind cine şi către cine trebuie să plătească  daune.

Reamintim că, în noiembrie 2012, anchetatorii au găsit mai multe persoane sechestrate la stânele din localitatea Tămăoani, comuna Frumuşiţa. Stânele le aparţineau fraţilor Enache. Alături de aceştia au fost reţinute şi alte persoane, care aveau legătură cu faptele comise acolo. Cazul a fost preluat de procurorii gălăţeni ai DIICOT, care au vorbit la acea vreme de acuzaţii precum constituire de grup organizat, sclavie, răpiri, obligarea unor oameni de a munci în condiţii inumane.

Cei mai mulţi dintre inculpaţi au fost condamnaţi definitiv. Valerică Enache a primit şapte ani, Sorin Enache, Neluţu Enache şi Vasile Iacob, câte şase ani şi zece luni de puşcărie. Fănică Băleanu va sta închis trei ani şi şapte luni, Nelu Tecuceanu a luat doi ani şi două luni de închisoare, acum fiind deja liber, iar Marian şi Mihail Munteanu, acuzaţi de mărturie mincinoasă, s-au ales cu câte zece luni cu suspendare. Condamnările au venit după ce aceştia au ales să recunoască faptele, aşa cum le-au prezentat procurorii în rechizitoriu. Asta a presupus o reducere cu o treime a condamnărilor, în schimb a avut impact asupra despăgubirilor, pentru că implicit a fost acceptată şi plata acestora.

Singurul care a ales calea unui proces obişnuit, Cornel Păun, a primit acum şase ani şi zece luni de închisoare. Judecătorii au decis ca inculpaţii găsiţi vinovaţi să le achite victimelor circa 168.000 de lei. De asemenea, le-au confiscat peste 42.000 de lei şi au menţinut sechestrele puse de procurorii DIICOT pe maşinile, casele şi terenurile inculpaţilor.

Citit 1279 ori Ultima modificare Luni, 08 Decembrie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.