DOSARUL CRIMEI de un milion de euro/ Zeci de ani de închisoare pentru UCIGAŞII unui gălăţean

DOSARUL CRIMEI de un milion de euro/ Zeci de ani de închisoare pentru UCIGAŞII unui gălăţean
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dosarul crimei de un milion de euro a ajuns la final, în prima instanţă. Astfel, Ionuţ Bunduc, zis „Boschet”, Florin Uricaru, Laurenţiu Neculau şi Marian Bănuc, acuzaţi de procurori că şi-au făcut dreptate singuri în plină stradă, şi-au primit primele pedepse.

Cei patru au ajuns în faţa judecătorilor după ce, în august 2013, în jurul orei 15,00, sub ochii trecătorilor, l-au bătut pe Laurenţiu Chiseliţă, zis „Hara”, acesta ajungând în comă la spital.

În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată că agresorii îl ştiau pe Hara, pentru că locuiau în acelaşi cartier şi îşi petreceau timpul liber în acelaşi bar.

Cu câteva zile înainte de ziua fatidică, "Hara", aflat sub influenţa alcoolului, l-a lovit în cap, cu o sticlă spartă, pe Ionuţ Bunduc. Acesta a fost dus la Urgenţe, având mai multe „plăgi tăiate”, iar medicii i-au sesizat pe cei de la Secţia 3 Poliţie. Anchetatorii precizează în rechizitoiu că Bunduc a refuzat colaborarea cu poliţiştii, motiv pentru care s-a presuspus că cel agresat a luat decizia să îşi facă dreptate singur.  În rechizitoriu se menţionează şi faptul că Hara, „realizând că avea să fie urmărit de victima sa, a evitat să mai plece de acasă, să mai frecventeze locurile pe care altădată le frecventa fără teamă”, scriu procurorii.

Atacat în drum spre spital

Laurenţiu Chiseliţă a reuşit să evite întâlnirile cu „inamicii” timp de zece zile. Nu a avut însă acelaşi noroc pe data de 31 august, când a plecat de acasă pentru a merge la o rudă la spital. Deşi a sperat că nu i se va întâmpla nimic, fiind oră de vârf, "Hara" a fost văzut de cei cu care era în conflict, care au început să îl alerge prin cartier. Asta nu înainte ca agresorii să ia din portbagajul maşinii lui "Boschet" mai multe obiecte contondente: „cozi de cazma, topor, arsenal pe care Bunduc obişnuia să-l aibă la îndemână”.

Laurenţiu Chiseliţă a fost bătut de urmăritorii săi, care l-au abandonat ulterior în stradă şi au fugit. Victima a ajuns la spital în comă, iar la scurt timp a decedat.

Agresiune ca în filme, pedepse pe măsură

Procurorii au prezentat în rechizitoriul trims la instanţă întregul fir al evenimentelor, bazându-se şi pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Pe baza probelor adunate la dosar, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis care sunt pedepsele care li se cuvn celor patru inculpaţi din dosar.

Dacă doi dintre inculpaţi, Ionuţ Bunduc şi Marian Bănuc, au ales să îşi recunosacă faptele pentru a primi pedepse mai mici, ceilalţi doi au mers pe calea unui proces obişnuit, primind, în consecinţă, pedepse mai mari.

În urma deciziei luate de judecătorul Tribunalului Galaţi, Ionuţ Bunduc a primit o pedeapsă de 13 ani pentru omor şi un an pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Bunduc mai avea o condamnare de trei de închisoare, într-un alt dosar în care a fost cercetat tot pentru tulburarea liniştii publice, motiv pentru care, în urma contopiriri celor trei pedepse, pedeapsa lui a ajuns la 13 ani şi cinci luni de închisoare.

Pe motiv că şi-a recunoscut faptele, Marian Bănuc a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru omor şi la şase luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Prin contopire, Bănuc va sta după gratii şase ani şi două luni.

Ceilalţi doi inculpaţi, Florin Uricaru şi Laurenţiu Dan Neculau, vor sta după gratii câte 18 ani şi şase luni de închisoare, după ce au primit, fiecare în parte, 18 ani pentru omor şi un an şi şase luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Despăgubiri acordate, dar nu la nivelul aşteptărilor

Mama lui Laurenţiu Chiseliţă, Teresa Harabagiu, a cerut în faţa instanţei ca cei patru inculpaţi să plătească familiei daune morale de un milion de euro. Judecătorii au admis doar în parte cererea femeii, decizând că inculpaţii trebuie să plătească, în solidar, 12.455,68 de lei, reprezentând daune materiale, şi 400.000 de lei, reprezentând daune morale. De asemenea, inculpaţii au de plătit şi 3.111,18 lei, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate victimei, bani care trebuie să ajungă în conturile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei Galaţi”. Pe lângă aceşti bani, fiecare inculpat în parte mai trebuie să plătească şi câte 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Decizia luată la Tribunalul Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Oricum, până la finalizarea procesului, toţi vor rămâne după gratii, aşa cum a decis judecătorul care i-a condamnat.

Citit 6297 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2015 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.