Proba cu martori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Raluca ne întreabă  ce probe sunt admise într-o cale de atac. „În cazul căii de atac (apel) a unei hotărâri de divorţ, se admite interogatoriul părţilor sau doar proba testimonială cu martori? Ce alte probe pot fi admise în această situaţie?”

Puteţi cere toate probele din prima instanţă şi probe noi. Instanţa poate încuviinţa sau respinge probele noi. Chiar şi interogatoriul sau martorii. Potrivit art. 1170 din Codul civil, dovada se face prin înscrisuri, prin martori, prin prezumţii, uneori prin mărturia uneia dintre părţi.

Art. 612 alin. 6 Cod procesual civil prevede faptul că interogatoriul nu este admis pentru dovedirea motivelor de divorţ. Totuşi acest mijloc de dovadă va putea fi folosit, însă numai pentru combaterea motivelor de divorţ sau în legătură cu alte cereri accesorii procesului de divorţ.

În dreptul comun, legea nu îngăduie audierea ca martori a rudelor sau afinilor până la gradul al III-lea inclusiv (art. 189 Cod procesual civil). Dimpotrivă, în procesele de divorţ, rudelor şi afinii până la gradul al III-lea inclusiv pot fi audiaţi ca martori cu excepţia descendenţilor (art. 190 c.proc.civ.).

Art. 295 Cod procesual civil dispune că instanţa de apel va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea altor probe, dacă le consideră necesare pentru soluţionarea cauzei.

Rezultă, în primul rând, că pot fi administrate probele de la prima instanţă şi, în al doilea rând, că în apel sunt admisibile orice fel de probe noi, cu condiţia înscrisă în art. 292 Cod procesual civil ca aceste probe să fie propuse de părţi prin cererea de apel sau întâmpinare ori cel mai târziu la prima zi de înfăţişare.

Reţinere abuzivă a salariului

Domnul Cornel este gălăţean, dar lucrează în Bucureşti, iar în acest moment are o problemă cu angajatorul. „La serviciu am maşină de la firmă. În noiembrie 2008, maşina de serviciu a fost găsită zgâriată în parcarea din faţa firmei. În ianuarie 2009, în timp ce mă aflam în concediu de odihnă, am primit un telefon de la Departamentul Auto al firmei în care mă anunţau că, deoarece nu am reparat maşina, salariul mi-a fost blocat şi va rămâne aşa până la remedierea defecţiunii. Problema s-a repetat pe 7 aprilie 2009, de data asta nu am mai fost nici măcar avertizat de blocarea salariului. Ce aş putea face în situaţia dată? Să-i acţionez în judecată? Să le cer daune morale? Dacă mă dau afară în cazul în care îi chem în instanţă?”, se plânge cititorul nostru. 

Aveţi o problemă cu angajatorul, şi nu una simplă. Legal este interzisă orice fel de reţinere din veniturile pe care le încasaţi de la angajator cu titlu de salariu, fără a exista un titlu executoriu în acest sens, respectiv şi o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Conform Art. 273 din Codul Muncii: „Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.

(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv”.

Cu alte cuvinte, solicitaţi în scris plata salariului, iar în caz de refuz, vă recomand să îl chemaţi în judecată pe angajator, dar numai sub îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

Citit 3023 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.