Trimişi în judecată, după ce au băgat zeci de tineri în spital

Trimişi în judecată, după ce au băgat zeci de tineri în spital
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La începutul acestui an, zeci de tineri au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Galaţi, după ce au consumat etnobotanice. Printre cei internaţi de urgenţă în spital s-au numărat şi adolescenţi cu vârste sub 14 ani, ceea ce a dat o gravitate şi mai mare acestor fapte.

Fenomenul, manifestat atât la Galaţi, cât şi pe plan naţional, le-a atras atenţia procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, care au reuşit  identificarea a 20 de persoane implicate în traficul cu etnobotanice. Astfel, după o anchetă de câteva luni, procurorii DIICOT au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe Mihai Dumitru, zis „Passat”, Alin Sorin Hamza, zis „Limbă”, Ştefan Daniel Borş, Constantin Adrian Seranfir, zis „Ciungu”, Claudiu Mişu, zis „Bigi”, Mihai Ionuţ Costişanu, zis "Marinelo” şi „Chioru”, Dragoş Croitoru, Claudia Silvia Staicu, zisă „Clala”, Marius Cristi Perju, zis „Creţu”, Marian Vasilescu, zis „Marinuţ” sau „Porcu”, Aurelian Pîrlea zis „Relu”, Claudiu Anton, Iulian Bogdan Camară, Andrei Capră, Andrei Ovidiu Giolea, Bogdan Lili Tureatcă, Alexandru Cătălin Voicu zis „Bikerul”, Adrian Marcel Zontea, Adi Viorel Stângă şi Costică Pintilie.

„Profitând de tratamentul penal „mai blând” pe care legiuitorul l-a statuat în cazul operaţiunilor ilicite cu astfel de produse, în raport de sancţiunile în cazul traficului de droguri, inculpaţii au acţionat în cadrul unui adevărat „păienjeniş” infracţional, având raporturi de colaborare ori subordonare în cadrul activităţilor ilicite de comercializare a produselor psihoactive, raporturi ce au îmbrăcat chiar forma unui grup infracţional organizat în cazul inculpaţilor Seranfir Adrian Constantin zis „Ciungu”, Mişu Claudiu zis „Bigi” şi Staicu Claudia Silvia zisă  „Clala””, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT.

Patru dosare reunite în timpul cercetărilor

Iniţial, procurorii DIICOT Galaţi aveau în lucru patru dosare distincte în care făceau cercetări faţă de mai multe persoane care se ocupau cu vânzarea etnobotanicelor. Pe 27 ianuarie, anchetatorii au decis reunirea celor patru cauze, în care erau anchetaţi, în grupări separate, cei menţionaţi mai sus, într-un singur dosar penal şi continuarea cercetărilor. „Trebuie precizat că inculpatul Dumitru Mihai, deşi nu avea un control direct asupra activităţii infracţionale desfăşurate de ceilalţi inculpaţi, se erija în postura de lider al tuturor „traficanţilor de spice-uri” din municipiul Galaţi, purtând discuţii cu inculpaţii Seranfir Adrian Constantin zis „Ciungu” şi Perju Cristi Marius zis „Creţu” privind împărţirea zonelor din municipiul Galaţi în care îşi desfăşurau activitatea de comercializare, direct ori prin intermediarii (dealerii) folosiţi de către fiecare dintre aceştia”, se mai arată în rechizitoriu.

Mai mult, cei implicaţi în astfel de afaceri discutau preţul minim pe care să îl practice pe piaţă. „Inculpaţii au compensat preţul relativ mic practicat la comercializarea către consumatorul final (în medie 10 lei doza de 0,25 grame fragmente vegetale conţinând substanţe psihoactive, consumabile prin confecţionarea de ţigări artizanale şi fumarea acestora) cu numărul foarte mare de tranzacţii ilicite, inculpaţii deservind un număr foarte mare de consumatori”, mai reţin anchetatorii.

Inculpaţii se aprovizionau fie de la persoane din alte judeţe, fie chiar unii de la alţii, cu substanţe gata preparate pentru consum, „în sensul că substanţele brute sub formă de praf erau deja amestecate cu substanţe vegetale, de regulă ceaiuri din plante medicinale, ce erau apoi folosite la confecţionarea de ţigări artizanale şi consumate prin fumare”. Cei care intermediau afacerile primeau în schimb un comision de 10 la sută din contravaloarea drogurilor.

Percheziţii şi finalul afacerii

Pe 29 ianuarie, procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, atât la Claudiu Mişu, cât şi la Adrian Constantin Seranfir. Mai mult, anchetatorii au ridicat, pe lângă drogurile găsite la domiciliile celor doi, şi un colet care conţinea aproape două kilograme şi jumătate de produs vegetal, care, în urma expertizei, s-a constat că are în compoziţie cannabis.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe cantităţi de substanţe vegetale, ascunse în diferite recipiente, printre care s-au aflat şi plicuri de ceai de plante, dar şi mau multe sume de bani. Astfel, procurorii au confiscat 3.000 de lei de la Claudiu Anton, 730 de le de la Cătălin Alexandru Voicu şi alţi 3.150 de lei de la Aurelian Pîrlea.

După ce au finalizat ancheta, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 20 de persoane implicate, una dintre ele fiind trimisă în judecată în lipsă. Mai mult, procurorii au solicitat instanţei de judecată şi menţinerea măsurilor preventive care s-au luat în cauză faţă de unii inculpaţi. Pe 18 septembrie, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis „menţinerea - ca fiind legală şi temeinică - măsurii de arestare preventivă a inculpaţilor Dumitru Mihai, Seranfir Adrian Constantin şi Mişu Claudiu; măsura arestului la domiciliu a inculpaţilor Hamza Alin Sorin şi Borş Daniel Ştefan”, se arată pe portalul instanţei de judecată.

Judecătorii nu au putut lua însă decizia de prelungire a mandatului de arestare, emis în lipsă, pentru Mihai Ionuţ Cotişanu: „Constată că măsura arestului preventiv luată în privinţa inculpatului Costişanu Ionuţ Mihai nu a fost pusă în executare, motiv pentru care nu poate fi pusă în discuţie o eventuală menţinere/înlocuire/revocare a acesteia”, se mai precizează pe site-ul Tribunalului Galaţi.

Procurorii DIICOT, care au dispus şi disjungerea cauzei faţă de o parte dintre inculpaţii din acest dosar, dar şi faţă de alte persoane, au solicitat instanţei de judecată şi plata a 33.000 de lei drept cheltuieli  judiciare, bani care au fost folosiţi pentru a se face ancheta şi care ar trebui plătiţi, în cote parte, de către toţi inculpaţii.

Citit 8591 ori Ultima modificare Luni, 21 Septembrie 2015 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.