Drepturi pentru angajatori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ion Moraru ne-a scris pe adresa redacţie pentru a ne cere câteva informaţii despre încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap şi a şomerilor de peste 45 de ani. Cum trebuie să procedeze angajatorii acestor persoane şi ce acte trebuie să depună ei la AJOFM sunt problemele care îl interesează pe cititorul nostru.

Stimate domn, conform Legii nr. 76/2002, angajatorii au anumite drepturi dacă încadrează în muncă pe perioada nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani şi şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale; persoane cu handicap sau şomeri care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială.

Pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege, angajatorii 

trebuie să încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în termen de 12 luni de la data angajării acestor persoane, o convenţie potrivit modelului stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

În vederea încheierii acestei convenţii, angajatorii vor depune o declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că în ultimii 2 ani nu au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate, plus anumite acte provenite de la viitorul angajat. Pentru a afla lista completă a acestor acte citiţi Legea 76/2002 sau mergeţi la AJOFM Galaţi, unde veţi afla toate amănuntele necesare. 

Pensia de întreţinere

„Care este vârsta maximă a copiilor până la care pot primi pensie de întreţinere de la unul din părinţi şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceştia şi ce lege  prevede acest lucru”, ne-a întreabă doamna Elena Diaconu.

Pensia de întreţinere se datorează copiilor minori rezultaţi din căsătorie sau celuilalt soţ în condiţiile prevăzute de lege (art 41 C. Fam). Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net din muncă al soţului obligat la plată.

După încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanţă la plata unei "pensii alimentare", obligaţie care va dura până la majoratul copilului, iar dacă acesta îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, însă cel târziu până la împlinirea vârstei de 26 ani.

Citit 910 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.