Condiţii pentru moştenire

Condiţii pentru moştenire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi cititori ne-au rugat să scriem despre problema moştenirilor. Cea mai frecventă întrebare venită din partea cititorilor noştri este legată de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească soţul supravieţuitor pentru a putea moşteni averea familie.

Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţiile necesare în această problemă.

Pentru a avea dreptul la moştenire, soţul supravieţuitor trebuie să îndeplinească, în afara condiţiilor generale ale dreptului la moştenirea legală, o condiţie specială (în locul rudeniei cu defunctul); să aibă calitatea de soţ la data deschiderii moştenirii.

Dacă soţul supravieţuitor a avut această calitate la data deschiderii succesiunii, nu are importanţă durata căsătoriei cu defunctul, starea materială sau sexul soţului supravieţuitor, dacă au avut sau nu copii ori dacă mai convieţuiau la data deschiderii moştenirii sau erau despărţiţi în fapt, indiferent din vina căruia dintre soţi. Aşa cum domiciliul separat al soţilor nu influenţează raporturile patrimoniale dintre soţi în timpul vieţii, nu poate influenţa nici dreptul la moştenire al soţului supravieţuitor după moartea unuia dintre ei.

Calitatea de soţ se pierde la divorţ

Calitatea de soţ se poate pierde prin divorţ sau prin constatarea nulităţii ori prin anularea căsătoriei. În caz de divorţ, căsătoria este desfăcută potrivit art. 39 alin. 1 din Codul familiei, din ziua când hotărârea judecătorească prin care a fost pronunţată a rămas irevocabilă.

Până la această dată, calitatea de soţ se păstrează, chiar dacă moartea a intervenit în cursul procesului, eventual chiar după pronunţarea divorţului, dar înainte ca hotărârea să fi devenit irevocabilă. În această situaţie, efectele divorţului nu se mai produc, căsătoria încetând prin moarte, soţul supravieţuitor urmând să moştenească.

În caz de nulitate absolută sau relativă, căsătoria se desfiinţează cu efect retroactiv, astfel încât problema unor drepturi succesorale nu se mai pune, chiar dacă hotărârea judecătorească prin care s-a constatat nulitatea sau s-a anulat căsătoria a intervenit ulterior decesului unuia dintre soţi. Calitatea de soţ pe care soţul supravieţuitor o avusese la data deschiderii succesiunii se desfiinţează cu efect retroactiv.

Foto: newschannel.ro

Citit 1510 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.