Condiţii pentru moştenire (2)

Condiţii pentru moştenire (2)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm subiectul legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească soţul supravieţuitor la dezbaterea moştenirii. Domnul notar George Schin a explicat pentru cititorii „Vieţii libere” ce prevede Legea nr. 319/1944.

Soţul supravieţuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar concurează cu oricare clasă chemată la moştenire. Înseamnă că el nici nu este înlăturat de la moştenire, dar nici nu înlătură de la moştenire rudele defunctului, indiferent din ce clasă fac ele parte.

Astfel fiind, Legea nr. 319/1944 acordă soţului supravieţuitor o cotă-parte din masa succesorală a cărei mărime variază în funcţie de clasa (subclasa) de moştenitori cu care vin în concurs (art. 1):

·    în concurs cu descendenţii defunctului (clasa I), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din moştenire;

·    în concurs cu ascendenţii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, care vin la moştenire împreună cu colateralii privilegiaţi, de asemenea indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la 1/3 din moştenire

·    dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi, în ambele cazuri indiferent de numărul lor, el culege 1/2 din moştenire.

·    în concurs cu ascendenţii ordinari (clasa a III-a) sau cu colateralii ordinari (clasa a IV-a), în ambele cazuri indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul, invariabil la 3/4 din moştenire;

·    în lipsa rudelor din cele patru clase, soţul supravieţuitor culege întreaga masă succesorală lăsată de soţul decedat.

Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire împreună cu rudele defunctului (primele patru tipuri enumerate mai sus), stabilirea cotei ce i se cuvine se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor moştenitorilor cu care concurează.

În toate cazurile, se ţine seama – pentru stabilirea părţii succesorale a soţului supravieţuitor – numai cu rudele împreună cu care el “vine la succesiune” (art. 1 din Legea nr. 319/1944), deci care moştenesc efectiv, adică nu sunt renunţători, nedemni sau exheredaţi (dacă, în acest din urmă caz, nu sunt moştenitori rezervatari).

Foto: newschannel.ro

Citit 1352 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.