Transferul între fondurile de pensii private

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul George Diaconu ne întreabă dacă îşi poate schimba firma la care a aderat pentru administrarea pensiei private. Şi, dacă poate face acest lucru, care sunt condiţiile.

Transferul participantului între fondurile de pensii administrate privat este o opţiune individuală a acestuia. Astfel, dacă un participant doreşte să adere la alt fond de pensii,  este obligat să îi notifice în scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice înainte de aderarea efectivă la noul fond de pensii, şi să îi trimită acestuia o copie de pe noul act de aderare.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii încetează la data la care se realizează transferul de disponibilităţi, iar calitatea de participant la noul fond de pensii începe la aceeaşi dată. Transferul de disponibilităţi are loc în prima zi lucrătoare după expirarea termenului de 30 de zile şi cuprinde activul personal net existent în contul participantului la acea dată, diminuat cu penalitatea de transfer, după caz.

Potrivit dreptului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private de a emite norme cu privire la transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat, în Monitorul Oficial nr. 375 din data de 3 iunie 2009 a fost publicată Hotărârea nr. 16 din 19 mai 2009 pentru aprobarea Normei nr. 12/2009 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat, normă aplicabilă începând cu 1 iulie a.c. La intrarea  în vigoare a acestei noi norme s-a abrogat Norma nr. 3/2008 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat.

Potrivit noii norme, li se interzice agenţilor de marketing implicarea în operaţiunile de transfer. Inconvenientul în cazul acestei operaţiuni îl reprezintă penalitatea de transfer pe care, potrivit art. 86 alin. (2) din Legea 411/2004, o va suporta participantul în cazul în care solicită transferul la alt administrator mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent. Penalitatea de transfer se aplică conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie şi este de maximum 5%.

Partaj pe bun ipotecat

O cititoare ne-a scris pentru a se interesa de problema unei prietene: „Soţia (prietena mea) a avut dinainte de căsătorie un apartament cu 2 camere pe numele ei şi al tatălui ei, apartament care s-a vândut după nuntă, în aceeaşi lună (august 2001) cumpărând un apartament cu 3 camere de 27.000 euro (pentru care s-a mai dat o diferenţă de 9.000 euro, din bani comuni) pe care l-au trecut pe numele ambilor soţi. Soţul împreună cu soţia au făcut un credit în euro cu ipotecă în 2007 pe apartament. Soţul este titularul de credit, iar soţia co-plătitor”.

„Soţul, după aprobarea creditului, a scos banii de la bancă şi i-a depus pe numele părinţilor lui într-un cont fără acordul soţiei. Soţul, de un an şi jumătate, îi spune că a pierdut din bani când i-a schimbat în lei, că nu mai are toată suma, în fine, nu vrea să dea banii înapoi la bancă sau jumătate din ei soţiei. În deplina neînţelegere între cei doi (printre care şi un copil de 4 ani, îngrijit doar de mamă), soţia s-a hotărât să depună divorţ”.

„Soţul îi propune să vândă apartamentul şi din banii încasaţi din vânzare să achite creditul plus ce mai rămâne să împartă (adică el să rămână cu banii din credit  plus o jumătate din ce mai rămâne din vânzare). Ce poate face soţia ca să-şi recupereze ce-i revine pe drept? Există posibilitatea ca un judecător să-l oblige să scoată banii furaţi practic după acordarea creditului?”

În cazul unui partaj, soţia poate să facă dovada că doar suma de 9.000 de euro a fost plătită din banii comuni şi astfel soţul va putea cere doar cota proporţională cu contribuţia sa. De exemplu, dacă 4500 euro au reprezentat la achiziţionarea apartamentului cota de 1/7, va primi aceeaşi cotă la valoarea actuală.

Soţia poate cere pe cale de ordonanţă preşedinţială evacuarea soţului din apartament, întrucât,  după cum ne-aţi povestit, provoacă certuri care traumatizează copilul, şi totodată, trebuie să solicite şi atribuirea apartamentului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a partajului.

Nu este recomandat divorţul şi partajul în aceeaşi acţiune, întrucât partajul poate dura şi câţiva ani, timp în care se tărăgănează divorţul.

Citit 919 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.