România, cea mai periculoasă infrastructură rutieră din Uniunea Europeană

România, cea mai periculoasă infrastructură rutieră din Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România a rămas ţara cu cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori (95), aproape dublu faţă de media de 51,5 decese înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE), chiar dacă comparativ cu anul 2010 în România numărul deceselor a scăzut cu 21 la sută, arată statisticile pentru 2015 privind securitatea rutieră, publicate de Comisia Europeană.

Conform acestor statistici, anul trecut un număr de 26.000 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din UE, cu 5.500 mai puţine decât în 2010. Cu toate acestea, la nivelul UE, nu se observa nicio ameliorare faţă de situaţia din 2014. În plus, Comisia estimează ca 135.000 de persoane au suferit accidente grave pe drumurile din UE. Costul social (reabilitare, asistenţa medicală, daune materiale etc.) generat de decesele şi de vătămările corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere este estimat la cel puţin 100 de miliarde de euro.

Pentru a pregăti calea către automatizare şi către o mai bună gestionare a traficului rutier, Comisia îţi propune să elaboreze, în a doua jumătate a anului 2016, un plan general privind implementarea unor sisteme de transport inteligente (STI) capabile să coopereze, adică să realizeze o comunicare bidirecţională între vehicule, între acestea şi infrastructurile rutiere, precum şi între infrastructurile rutiere. Aceste sisteme permit vehiculelor să se avertizeze reciproc, în mod direct (de exemplu, în caz de frânare de urgenţă) sau prin intermediul infrastructurii (de exemplu, pentru a semnaliza apropierea unor lucrări rutiere).

 

Citit 1743 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Aprilie 2016 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.