După TRAGEDIA de la Odaia Manolache, ȘOFER trimis în judecată pentru UCIDERE DIN CULPĂ

După TRAGEDIA de la Odaia Manolache, ȘOFER trimis în judecată pentru UCIDERE DIN CULPĂ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta în dosarul deschis în urma unui tragic accident, care a avut loc pe 26 iulie 2015, în localitatea Odaia Manolache, în urma căruia un copil de şase ani şi-a pierdut viaţa. În urma tragicului eveniment, fratele geamăn al minorului a ajuns la spital, necesitând aproximativ 50 de zile de îngrijiri medicale. Astfel, şoferul, Aurel Ţocu, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, el urmând să îşi afle pedeapsa de la magistraţii Judecătoriei Galaţi.

Procurorii gălăţeni au concluzionat, în urma anchetei, că pe 26 iulie 2015, şoferul unui microbuz, care efectua curse regulate între Galaţi şi Odaia Manolache, a ajuns la capăt de linie şi, după ce au coborât pasagerii, a vrut să parcheze. Astfel, şoferul a dat cu spatele microbuzul, moment în care i-a lovit pe cei doi minori. Pasagarii care au coborât din microbuz au observat că minorii stăteau pe o bancă chiar în staţie. Procurorii reţin că, "după ce a observat că nu era nicio persoană, a efectuat mersul înapoi pe o distanţă de aproximativ doi metri, până când o persoană de sex feminin a strigat să oprească. Inculpatul a oprit autoturismul, a coborât şi a observat că sub microbuz, în spate, la roata din stânga, era căzut un copil minor, iar altul se ridica din spatele maşinii şi a început să fugă. Impreună cu alte persoane, a scos minorul de sub maşină, iar cel de-al doilea minor a fost oprit de o altă persoană".

Expertiza împarte vina

Şoferul le-a declarat anchetatorilor că îi cunoaşte pe cei doi minori, aceştia făcând parte dintr-o familie dezorganizată, care consumă des alcool şi nu se îngrijesc de copii, lucru certificat şi de alţi localnici. Ţinând cont de faptul că Aurel Ţocu le-a mărturist anchetatorilor că nu i-a văzut pe cei doi copii, în cauză a fost solicitată şi o expertiză tehnică. "Expertul a  avut în vedere posibilitatea ca minorii să se fi agăţat/aşezat pe pragul aferent uşilor din spate ale microbuzului, iar în timpul manevrei de mers înapoi să fi căzut pe carosabil, moment în care se produc o parte din leziuni, urmat de pătrunderea sub microbuz", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni. Astfel, în urma raportului tehnic, s-a ajuns la concluzia că minorii au încălcat pervederile legii circulaţiei şi că accidentul ar fi putut fi evitat dacă "victimele nu s-ar fi agăţat de pragul amplasat în partea din spate a autovehiculului". Expertul nu îl exonerează însă nici pe şofer, despre care susţine că ar fi putut evita tragedia dacă "ar fi respectat regulile privind manevra de mers înapoi şi ţinea sub observare acţiunile celor doi minori".

Astfel, vina pentru producerea incidentului se împarte între şofer şi victima minoră.

Părinţii minorului decedat s-au constituit părţi civile în această cauză, urmând să precizeze suma pe care o doresc în faţa instanţei de judecată. Parte civilă s-a constituit şi Spitalul de Padiatrie, cu suma de 6.168 de lei, reprezentând cheltuielile cu spitalizarea copilului care a scăpat cu viaţă.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Galaţi, aici urmând să se pronunţe şi o primă sentinţă în acest caz.

Citit 4737 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2016 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.