Fostul prefect BOCĂNEANU a ajuns după gratii. DECIZIE DEFINITIVĂ

Fostul prefect BOCĂNEANU a ajuns după gratii. DECIZIE DEFINITIVĂ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fostul prefect de Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a ajuns după gratii, după ce magistraţii Curţii de Apel Galaţi au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care acesta a fost judecat pentru infracţiuni de corupţie. Sentinţa definitivă îl priveşte şi pe Auraş Braşoveanu. Cei doi au ajuns în faţa judecătorilor după ce procurorii DNA au sesizat faptul că FCM Dunărea a primit ilegal de la Primăria Galaţi suma de 970.000 de lei.

Dosarul a fost iniţial judecat la Tribunalul Galaţi, dar decizia a fost atacată atât de procurorii DNA, cât şi de Bocăneanu şi Braşoveanu. Astfel, la Curtea de Apel Galaţi, magistraţii au decis să îi păstreze lui Bocăneanu pedeapsa de trei ani cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Deşi iniţial fusese achitat pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, Bocăneanu a fost condamnat la Curtea la un an şi şase luni pentru această infracţiune. Aşadar, în urma deciziei finale, fostul prefect s-a ales cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni închisoare, la care se adaugă şi interzicea mai multor drepturi pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei, printre acestea numărându-se şi drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

O dată cu această condamnare, judecătorii au dedus şi perioada de arest la domiciliu pe care Bocăneanu a executat-o, respectiv perioada 6 octombrie 2014 - 1 iunie 2016.

Braşoveanu, pedeapsă cu suspendare

Cel de-al doilea inculpat din dosar, Auraş Braşoveanu, nu a scăpat de pedeapsă, dar nu va ajunge după gratii. Astfel, în urma deciziei de la Curtea de Apel, Braşoveanu s-a ales cu un an şi patru luni închisoare cu suspendare, având termen de încecare de trei ani.

Ca şi în cazul lui Bocăneanu, Braşoveanu nu va putea fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu va avea voie să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a ocupa funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, al unei asociaţii sau fundaţii, pe o perioadă de doi ani. Tribunalul Galaţi  i-a impus lui Braşoveanu să execute 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Liceului cu Program Sportiv Galaţi sau în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi. La Curtea de Apel, magistraţii au decis să îl oblige pe Braşoveanu să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Galaţi sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Decizie anulată, banii înapoi

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi  au anulat adresa nr. 3269/20.06.2012 emisă de Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi, prin care s-a constatat că actul supus controlului întruneşte condiţiile de legalitate. La această decizie se mai adaugă şi cea de la Curte, care stabileşte că se anulează „înscrisul falsificat existent, având drept conţinut o adresă cu nr. 1194/05.03.2012, iar ca emitent figurând Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Galaţi - Serviciul Evidenţă pe Plătitori Persoane Juridice”, se menţionaeză pe portalul Curţii de Apel.

O modificare importantă făcută de judecători în apel este cu privire la suma pe care Primăria Galaţi a cerut-o de la cei doi inculpaţi. Dacă iniţial cei 970.000 de lei urmau să fie plătiţi în solidar de cei doi inculpaţi, de data aceasta s-a decis că banii trebuzie recuperaţi doar de la Bocăneanu. "Modifică dispoziţia pe latură civilă, în sensul că suma de 970.000 lei şi accesoriile aferente până la data achitării integrale a debitului vor fi plătite, către partea civilă Primăria Municipiului Galaţi, doar de către inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, nefiind o obligaţie solidară cu inculpatul Braşoveanu Auraş”, reţin judecătorii.

Încă de la început, lui Bocăneanu i s-a pus sechestru asigurator asupra unui autoturism marca Ford Focus şi asupra garajului pe care îl are în proprietate, care cel mai probabil acum vor fi vândute pentru recuperarea prejudiciului.

Finanţare controversată

Vă reamintim că procurorii DNA Galaţi au arătat faptul că, în luna martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

Citit 9623 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.