Informaţii notariale - Împărţirea bunurilor după divorţ

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Mihaela K., din Galaţi, doreşte să ştie tot ce înseamnă partaj. «Cum se împart bunurile după divorţ? Cine trebuie să se ocupe de acest lucru şi conform cărei legi se face partajul?», ne întreabă cititoarea noastră.

Domnul notar George Schin ne-a răspuns la dilemă.

Prin partaj se înţelege operaţiunea juridică prin care un bun sau mai multe bunuri stăpânite pe cote părţi sunt împărţite materialmente între copărtaşi, fiecare devenind proprietar exclusiv pe un anumit bun sau asupra unei părţi determinate dintr-un bun, astfel încetând starea de coproprietate sau indiviziune.

Partaj în Codul civil

Partajul este reglementat de Codul civil în art. 728-799, aceste prevederi fiind completate de art. 6731-67414 din Codul de procedură civilă. Astfel,  conform art. 728 „nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune”. Deşi dispoziţiile acestor acte normative se referă la împărţeala unei succesiuni, ele sunt aplicabile, în linii generale, şi partajului bunurilor aflate în coproprietate.

Partajul este de două feluri: convenţional sau voluntar (atunci când toţi coproprietarii sunt prezenţi şi se înţeleg asupra împărţirii bunului sau bunurilor) şi judiciar (este necesar ori de câte ori coproprietarii nu se înţeleg la modul de partajare a bunului comun).

Citit 789 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.