Grup organizat pentru furat de la stat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mirselv SRL Galaţi - inactivă fiscal, dar bănoasă ilegal! -

Cu ocazia unui control operativ şi inopinat făcut încă din octombrie 2008 de comisarii Secţiei Galaţi a Gărzii Financiare la societatea gălăţeană Juni şi Dănuţ 2003 SRL au fost identificate şi ceva relaţii comerciale cu  SC Mirselv SRL Galaţi. Era vorba de livrări de produse siderurgice (tablă şi ţeavă de diferite dimensiuni) în valoare de 364.042,18 lei de la Mirselv către Juni şi Dănuţ 2003.

Precizăm din start că cei de la Mirselv nu depuseseră, de la înfiinţare şi până la data controlului, nici un fel de declaraţii cu privire la obligaţiile de plată către bugetul de stat, deconturi privind TVA, situaţii financiare anuale sau declaraţii informative prevăzute de legislaţia în vigoare. Tocmai de aceea, SC Mirselv SRL Galaţi a fost declarată în stare de inactivitate fiscală.

Verificările ulterioare au mai scos la lumină faptul că administratorul Mirselv a împuternicit o terţă persoană să reprezinte societatea la instituţiile bancare; că societatea nu funcţionează la sediul social declarat; că unul dintre administratorii societăţii este analfabet şi declară că nu cunoaşte amănunte legate de funcţionarea SC Mirselv, iar celălalt administrator lucrează ca zilier în agricultură.

Analfabeţi, dar buni la făcut bani murdari

Controlul financiar-fiscal a scos la lumină realitatea că, în perioada septembrie 2007-martie 2008, persoane care au activat în numele societăţii în cauză au livrat produse siderurgice (tablă şi ţeavă de diferite dimensiuni) în valoare totală de 367.042,18 lei (inclusiv TVA) către SC Juni şi Dănuţ 2003 SRL Galaţi.

În toamna anului 2007, aceleaşi persoane au livrat materiale de construcţii (fier beton) în valoare totală de 29.900,54 lei (inclusiv TVA) către SC Aldiro SRL Tecuci.

Au mai fost puse în operă tranzacţii cu multe, foarte multe alte societăţi comerciale gălăţene şi din diferite alte localităţi din ţară, tranzacţii care au fost identificate în urma verificărilor încrucişate făcute de comisarii Gărzii Financiare - Secţia Galaţi în colaborare cu secţiile similare din judeţele Mureş, Prahova, Bucureşti, Buzău, Argeş, Iaşi, Bacău şi  Dâmboviţa.

În urma verificărilor a rezultat că, din start, societatea a fost înfiinţată cu scopul vădit de a pune în operă tranzacţii comerciale fără evidenţierea acestora în contabilitate, precum şi în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul  consolidat al statului.

Gaură uriaşă la buget

În cele din urmă, s-a aflat că persoanele care au întreţinut în realitate tranzacţiile comerciale sunt membrii unei familii de rromi (Stănescu Duca, Stănescu Ferdinand, zis „Bran” şi Stănescu V.)

Membrii familiei de etnie rromă au fost percepuţi în cele din urmă de reprezentanţii organelor de control ca fiind, după fapte, un grup infracţional organizat, aşa cum este definit în  Legea nr.39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii, al cărui scop fiind însuşirea sumelor de bani rezultate din tranzacţiile comerciale derulate în numele societăţii.

Printr-un calcul estimativ al sumelor datorate bugetului de stat, în conformitate cu prevederile Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale s-a ajuns la un prejudiciu total creat bugetului de stat de 541.615 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar - 233.256,16 lei, TVA de plată - 276.991,69 lei şi accize - 31.367,75 lei.

Evident, aceste constatări au fost comunicate şi organelor de cercetare şi urmărire penală, care urmează să identifice persoanele implicate, precum  şi gradul lor de vinovăţie.

Citit 665 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.