Ce înseamnă şi ce presupune contractul de rentă viageră

Ce înseamnă şi ce presupune contractul de rentă viageră
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Renta viagera este un contract prin care o persoană, numită debirentier, se obligă să efectueze pentru o altă persoană, numită credirentier, o serie de prestaţii periodice în bani sau bunuri.

Renta viageră poate fi constituită, în funcţie de înţelegerea părţilor, pe durata vieţii uneia dintre ele sau pe durata vieţii unei terţe persoane. Renta viagera poate fi  constituită cu titlu oneros atunci când se urmăreşte obţinerea în schimb a unui capital de orice natură sau cu titlu gratuit.

Când renta viageră este făcută în favoarea unui terţ, chiar dacă este cu titlu gratuit, contractul nu este supus formei prevăzute pentru donaţie.

Garantarea obligaţiei

Renta viagera poate fi constituită pe durata vieţii mai multor persoane, iar obligaţia de plată încetează, în lipsa unei stipulaţii contrare, la data la care se înregistrează decesul pentru ultima dintre aceste persoane. Dacă renta viageră a fost constituită în favoarea mai multor persoane, în lipsa unei dispoziţii contrare, obligaţia de plată este indivizibilă în privinţa credirentierilor.

Ratele de rentă se plătesc, dacă nu s-a stabilit altfel, trimestrial, în avans şi indexate în funcţie de rata inflaţiei. Dacă credirentierul a decedat  înainte de expirarea perioadei pentru care renta s-a plătit în avans, debirentierul nu poate cere restituirea sumei plătite pentru perioada în care creditorul nu a mai fost în viaţă.

Pentru garantarea obligaţiei de plată a rentei constituite cu titlu oneros se poate institui o ipotecă legală, fără a fi necesară declararea valorii creanţei garantate.

În cazul neîndeplinirii obligaţiei de plată a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul şi vânzarea bunurilor debirentierului, până la concurenţa sumei care poate asigura plata rentei pentru viitor. Suma obţinută se depune la o instituţie de credit şi va fi plătită credirentierului cu respectarea cuantumului şi scadenţelor ratelor.

Drepturi şi obligaţii

Creditorul unei rente viagere cu titlu oneros poate cere rezoluţiunea contractului dacă debirentierul nu depune garanţia promisă în vederea executării obligaţiei sale ori o diminuează. Credirentierul are dreptul la rezoluţiune pentru neexecutarea fără justificare a obligaţiei de plată a rentei de către debirentier. Prin rezoluţiune, debirentierul are dreptul de a obţine restituirea ratelor de rentă deja plătite doar dacă s-a stipulat prin contract acest lucru.

Debirentierul nu se poate libera de plata rentei oferind restituirea capitalului şi renunţând la restituirea ratelor plătite. Debirentierul este ţinut la plata rentei până la decesul persoanei pe durata vieţii căreia a fost constituită renta, oricât de împovărătoare ar putea deveni prestarea acesteia.

Este lovit de nulitate absolută contractul care stabileşte o rentă pe durata vieţii unui terţ care era decedat la data încheierii contractului. Aceeaşi sancţiune se aplică contractului care constituie cu titlu oneros o rentă pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.

Citit 38444 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2017 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.