Cristian Dima a pierdut definitiv procesul cu ANI

Cristian Dima a pierdut definitiv procesul cu ANI
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cristian Dima, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a pierdut definitiv bătălia în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a acuzat de conflict de interese. Rămânerea sa în Guvern depinde acum de prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, marţi seară, ca nefondat, recursul formulat de Cristian Dima împotriva deciziei Curţii de Apel Galaţi. Aceasta respinsese acţiunea acestuia în justiţie împotriva ANI, după ce inspectorii de integritate l-au declarat în conflict de interese, în urmă mai bine de trei ani.

Aşa cum v-am mai informat, lui Cristian Dima i s-a reproşat că, în perioada 2012-2013, când era consilier local, a participat la şedinţele Consiliului Local în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei „Andreiana Juventus” (în cadrul căreia deţinea funcţia de vicepreşedinte). „E un conflict de interese demn de desene animate, pentru că nu am interes nici personal, nici patrimonial în fundaţie”, ne declara, la acea vreme, Dima.

"Dacă instanţele doresc să rămână de-alde Durbacă…"

Contactat telefonic, Dima ne-a declarat că a aflat cu stupoare decizia instanţei, dar că aceasta nu-l împiedică să-şi exercite mai departe funcţia de secretar de stat. Deşi recunoaşte că a fost tentat să demisioneze: "Prima mea tendinţă a fost să plec, să zic: muncesc destul pentru ţară, la ce-mi foloseşte mie treaba asta? Până la urmă, numirea într-o demnitate publică au făcut-o la propunerea colegilor mei, de care trebuie să ţin cont, oamenii aceia au avut încredere! În principiu, conflictul de interese este un temei pentru eliberarea din funcţie atunci când are o componentă penală în ceea ce priveşte dobândirea unor avantaje materiale. În cazul unei demnităţii numite, rămâne la latitudinea prim-ministrului eliberarea din funcţie”, spune politicianul.

Acesta se arată mai degrabă îngrijorat de interdicţia legală de a mai candida: „Pe mine mă îngrijorează doar interdicţia prevăzută de lege, ca măsură complementară, cu privire la imposibilitatea unei candidaturi şi a ocupării funcţiei de demnitate publică aleasă sau numită pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în curs”.

Dima va analiza cu avocaţii căile de atac pe care le mai poate exercita, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „Mă gândesc că dacă, totuşi, instanţele astea îşi doresc să rămână numai de-alde Durbacă în politică, nu pot să mă lupt cu toată lumea”, ne-a mai spus politicianul.

    

Citit 7256 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2017 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.