Avocaţii din oficiu - condamnaţi să aştepte

Avocaţii din oficiu - condamnaţi să aştepte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Baroul Galaţi mai are de primit 59.347 de lei pentru onorariile avocaţilor din oficiu * Titlurile executorii care nu au fost emise nu intră în calcul *

Săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a alocat către instanţe suma de 6.901.000 lei, reprezentând banii necesari pentru achitarea datoriilor restante către avocaţii din oficiu, din perioada aprilie-iunie.

Din această sumă, la Galaţi, au ajuns 250.000 de lei, dintre care doar 6.100 de lei au rămas în bugetul Curţii de Apel pentru plata avocaţilor care au intrat în procese din oficiu. Restul au fost distribuiţi către tribunalele din raza Curţii de Apel – Tribunalul Galaţi, Vrancea şi Brăila.

Avocaţii se plâng

În urma materialului „Bani pentru avocaţii din oficiu”, publicat de "Viaţa liberă" pe 12 august, am primit mai multe sesizări de la avocaţii din baroul Galaţi, care se plâng că nu au primit banii pentru oficii.

„Sunt avocat stagiar în Baroul Galaţi, sunt înscrisă în Tabloul Avocaţilor Stagiari începând cu 1 februarie 2009. Deşi, de când mi-am început activitatea, am reprezentat şi asistat mai multe persoane în câteva dosare rămase definitive, mai precis în 15 dosare, nu am primit niciun ban cu titlu de onorariu pentru avocat din oficiu. Am întrebat în nenumărate rânduri la secretariatul baroului de ce nu primim aceşti bani şi mi s-a spus că sunt multe restanţe, chiar şi de anul trecut şi că plata se face în ordine cronologică”, ne-a scris o doamnă avocat.

Ce spune Baroul?

Contactat telefonic, decanul baroului Galaţi, Mircea Breahnă, ne explică problema din punctul său de vedere. „Am primit, luna aceasta, suma de 130.000 de lei pentru plata avocaţilor din oficiu. Am mai emis o factură de 59.347 către Tribunalul Galaţi, de unde ni s-a comunicat că plata se va face până pe 10 septembrie. Dacă se achită şi această factură nu mai avem restanţe către avocaţi, dar vor apărea alte facturi, cu alte sume”.

Întrebat de situaţia semnalată de avocaţii stagiari, decanul Mircea Breahnă nu s-a minunat şi chiar a confirmat că situaţia prezentată este una reală:

„Există avocaţi care nu au primit banii. Am spus că nu mai avem restanţe, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că aceşti bani vin după ce se emit titlurile executorii. Aceste titluri apar după ce o sentinţă rămâne definitivă. Oamenii muncesc gratis şi durează şi până la un an de zile până apar aceste titluri şi avocaţii îşi primesc banii pentru munca prestată”.

„Suntem acum în discuţii cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul de Finanţe pentru a schimba această metodă de plată. Ar fi normal ca  titlul executoriu să se facă imediat ce un avocat a fost desemnat într-un dosar. Aşa şi-ar primi şi banii mai repede. Ne-am dori să primim banii direct într-un cont al Baroului pentru a nu mai depinde de Tribunale şi Curţile de Apel. Această situaţie însă are rezolvare la Ministerul de Finanţe şi nu la noi”, a adăugat Mircea Breahnă.

Curtea şi Tribunalul – ordonatori de credite

Săptămâna trecută ni s-a comunicat din partea Curţii de Apel că la această instanţă nu mai sunt datorii către avocaţii din oficiu. Adică nu mai sunt facturi emise de Baroul Galaţi şi neplătite de către instanţa gălăţeană.

La Tribunal, însă ultima plată s-a făcut pe 11 august şi mai sunt ceva bani de achitat din urmă. „Am plătit pe 11 august suma de 85.450 de lei. Pe 4 august s-a mai emis o factură de către Baroul Galaţi pentru care mai avem de dat 59.347 de lei. Vom solicita aceşti bani la Ministerul de Justiţie şi sperăm să respectăm termenul de 30 de zile de plată.  Dar, cel mai probabil până pe 10 septembrie aceşti bani vor fi viraţi către barou”, ne-a confirmat Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.

Suma pe care o mai are de primit Baroul Galaţi reprezintă onorariile avocaţilor din oficiu care au avut dosare atât la Tribunal, cât şi la judecătoriile din raza acestuia.

Chiar dacă toată lumea cade, la un moment dat, de acord cu sumele şi cu faptul că nu sunt restanţe chiar foarte mari, spre deosebire de alte barouri din ţară, mai mulţi avocaţi ne-au spus că au renunţat demult la oficii, din cauză că îşi primesc banii foarte greu, aşa că stagiarii reprezintă marea majoritate a avocaţilor desemnaţi pentru oficii. Fiindcă, nu-i aşa, când eşti la început de drum nu poţi emite pretenţii…

Citit 1721 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.