Curier juridic - Adeverinţa pentru şomaj

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ghiţă V. ne întreabă cine are obligaţia de a elibera adeverinţa pentru şomaj. De asemenea, cititorul nostru ne întreabă ce trebuie să conţină această adeverinţă.

Această adeverinţă pentru stabilirea ajutorului de şomaj de care vorbiţi trebuie eliberată de firma la care lucraţi. Neeliberarea acestei adeverinţe constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei de către organele de control ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Din adeverinţă trebuie să rezulte baza lunară de calcul asupra căreia se aplică contribuţia individuală în cotă de 1 la sută, determinată în conformitate cu prevederile art. 14 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G, nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care angajatorul le-a reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Totodată, adeverinţa va conţine următoarele date despre angajator:

- dacă înregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj;

- perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acestei perioade;

- dacă se regăsesc în una dintre următoarele situaţii: se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţionala, dizolvare, lichidare sau administrare specială.

Adeverinţa va conţine şi date cu privire la perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu au fost suspendate, precum şi data şi motivul încetării acestora, date care se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă. Modelul adeverinţei este prevăzut în anexa nr. 26 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G, nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Recuzarea judecătorilor

Domnul G.B., din Galaţi, are un proces pe rolul unei instanţe gălăţene ne întreabă dacă se poate admite o cerere de recuzare care să-i privească pe judecătorii întregii instanţe, şi nu doar pe acei judecători care compun completul de judecată. Cititorul nostru ne spune că partea cu care se judecă are rude care lucrează în instanţă.

Potrivit art. 51 alin. (2) C. procedură penală „Recuzarea se formulează oral sau în scris, cu arătarea pentru fiecare persoană în parte a cazului de incompatibilitate invocat şi a tuturor temeiurilor de fapt cunoscute la momentul recuzării. Cererea de recuzare poate privi numai pe acei judecători care compun completul de judecată.”

În alin. (3) al aceluiaşi articol se prevede: „Nerespectarea condiţiilor prevăzute în alin. (2) sau recuzarea aceleiaşi persoane pentru acelaşi caz de incompatibilitate şi pentru temeiuri de fapt cunoscute la data formulării unei cereri anterioare de recuzare care a fost respinsă atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare.”

Citit 812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.