Divorţul la starea civilă (II)

Divorţul la starea civilă (II)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La îndeplinirea termenului de gândire de 30 de zile calendaristice, soţii trebuie să se prezinte personal în faţa ofiţerului de stare civilă.
Acesta verifică dacă ambii soţi doresc să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.
În cazul în care soţii nu se prezintă la termenul stabilit, dosarul de divorţ se clasează.
De asemenea, clasarea cererii de divorţ se dispune şi în următoarele situaţii:
- ambii soţi sau numai unul dintre aceştia renunţă la divorţ;
- înainte de finalizarea procedurii de divorţ, unul dintre soţi este pus sub interdicţie sau a decedat, ori a intervenit naşterea unui copil.
Dacă soţii se prezintă la termenul ce li s-a acordat şi sunt îndeplinite cerinţele legii, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează certificatul de divorţ.
Acest certificat se întocmeşte în trei exemplare originale, din care două exemplare se înmânează foştilor soţi pe bază de semnătură, în termen de maxim cinci zile lucrătoare, iar un exemplar rămâne la dosar.
De precizat că pe certificatul  de divorţ nu se înscriu menţiuni cu privire la motivele divorţului sau culpa soţilor.
Data eliberării acestui certificat constituie data la care căsătoria a fost desfăcută.
În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, ofiţerul de stare civilă întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii de divorţ şi emiterea unei dispoziţii de respingere de către primar.
Împotriva acestei dispoziţii nu există cale de atac.
Ulterior, soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin acordul lor sau în baza altui temei prevăzut de lege.
Codul civil prevede că pentru repararea prejudiciului cauzat prin refuzul abuziv al ofiţerului de stare civilă de a constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi de a emite certificatul de divorţ, oricare dintre soţi se poate adresa instanţei de judecată cu  acţiune civilă în despăgubiri.
Taxa pentru divorţul pe cale amiabilă la starea civilă este de 500 de lei.
Această taxă se face venit la bugetul de stat şi poate fi majorată prin hotărâre a consiliului local.

Citit 2790 ori Ultima modificare Marți, 13 Iunie 2017 19:30

1 comentariu

 • postat de daniela
  Luni, 19 Iunie 2017 21:14
  Ce e de facut cu programul personalului de la Starea Civila? Recent, a trebuit sa scot un act si am nimerit intr-o pauza a celor 3 doamne, pauza destul de lunga.A trebuit sa vin in alta zi. Adica de ce nu s-ar putea ca una din cele 3 bugetare sa umple acel gol.Cum e sa -ti ajustezi programul din ziua urmatoare , sa mai cheltuiesti ceva pe drum ptr un lucru atat de simplu? Alo, d-le primar,sunt sigur ca cineva o sa va transmita , poate chiar un consilier; luati-ma in seama va rog.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.