Curier juridic - Cum să împrumuţi un bun fără să plăteşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Contractul de comodat, reglementat de Codul Civil, prin articolele 1560 - 1575, este un fel de frate mai binevoitor al contractului de închiriere. Practic, prin comodat, împrumuţi un bun, însă nu plăteşti nimic în schimbul lui pentru perioada în care l-ai folosit. Cea mai comună situaţie în care se încheie contracte de comodat este stabilirea sediului pentru societăţi comerciale sau asociaţii ori fundaţii.

Bunurile care pot face obiectul unui contract de comodat sunt cele individual determinate, care trebuie restituite în natură, şi nu cele care pot fi consumate.

Contractul de comodat poate fi încheiat între două persoane fizice, două persoane juridice, precum şi între o persoană fizică şi una juridică. Cel care oferă bunul este denumit comodant, iar cel care îl utilizează, comodatar.

Durata unui contract de comodat

La scadenţă, comodatarul este obligat să restituie în natură lucrul împrumutat în aceeaşi stare în care l-a preluat la momentul în care a început să-l folosească. Încetarea contractului de comodat are loc la momentul expirării duratei pentru care a fost încheiat.

În cazul în care contractul de comodat este fără termen prevăzut, încetarea contractului îşi produce efectele la momentul denunţării contractului de către comodant, adică atunci când comodantul îi notifică încetarea efectelor contractului comodatarului.

Încetarea contractului de comodat poate avea loc şi prin rezilierea contractului, în cazul în care comodatarul foloseşte bunul în alte scopuri decât cel stipulat în contract.

Un contract de comodat poate înceta şi în cazul în care contractul s-a încheiat în consideraţia persoanei, moştenitorii comodatarului fiind obligaţi să restituie de îndată bunul împrumutat, indiferent de faptul că în convenţia părţilor s-a stipulat un termen ulterior.

Este bine să ştiţi că un contract de comodat ar trebui să aibă o dată autentică. Autentificarea documentului poate fi făcută la notar, însă nu este obligatoriu, actul putând să primească dată certă şi din partea unui avocat.

Obligaţiile comodantului

Comodantul trebuie: să restituie cheltuielile efectuate de comodatar în scopul conservării bunului, cheltuieli care au un caracter necesar şi de urgenţă; să-l despăgubească pe comodatar pentru prejudiciile cauzate de viciile bunului, dacă avea cunoştinţă despre ele şi nu le-a comunicat în prealabil comodatarului.

De asemenea, este important de precizat şi că un comodant nu are dreptul să ia înapoi bunul împrumutat înainte de trecerea timpului convenit.

În cazul în care nu s-a stabilit, prin contract, durata comodatului, comodantul nu are dreptul să îşi ia înapoi bunul înainte de a fi servit la trebuinţa pentru care s-a dat cu împumut.

Obligaţiile comodatarului

Pe de altă parte, comodatarul are şi el o serie de obligaţii. Acesta trebuie:

·    să se îngrijească, ca un bun proprietar, de conservarea lucrului împrumutat;

·    să folosească lucrul împrumutat potrivit destinaţiei sale sub sancţiunea de a plăti daune-interese;

·    în cazul în care există riscul să piară lucrurile (bunurile mobile) comodantului, comodatarul are obligaţia legală de a-şi sacrifica propriile lucruri pentru bunul împrumutat;

·    să suporte cheltuielile de folosinţă ale bunurilor (spre exemplu, reparaţiile locative ale casei), fără a avea dreptul să ceară restituirea lor.

Totuşi, în cazul în care, în convenţia dintre părţi, s-a prevăzut pentru comodatar dreptul la restituirea acestor cheltuieli, el îi poate cere comodantului restituirea cheltuielilor efectuate; să restituie la scadenţă, în natură, bunul împrumutat, conform contractului de comodat.

Dacă comodatarul respectă întrebuinţarea normală a bunului şi, fără culpă din partea sa, bunul se deteriorează, acesta nu va răspunde din punct de vedere juridic.

Citit 3690 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.