Falimentul personal pentru cetăţenii cu datorii

Falimentul personal pentru cetăţenii cu datorii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Legea falimentului personal vine în sprijinul persoanelor fizice de bună-credinţă care au ajuns într-un grav impas financiar şi le ajută să îl depăşească prin acoperirea datoriilor şi descărcarea de obligaţii. Orice persoană fizică care are datorii mai vechi de 90 de zile şi nu mai are posibilităţi să le achite şi nici nu prevede o redresare financiară în următoarele 12 luni poate uza de una dintre cele trei proceduri de insolvenţă prevăzute de această lege.

Procedura simplificată

Condiţia în acest caz este ca persoana să aibă datorii mai mici de 14.500 de lei - echivalentul a 10 salarii minime pe economie. Această formă simplă de intrare în insolvenţă e prevăzută pentru cei care nu au bunuri sau venituri ce pot fi vândute silit sau au peste vârsta standard de pensionare sau şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. Pe perioada procedurii, datornicul trebuie să plătească datoriile curente la timp şi să nu contracteze noi împrumuturi. După începerea procedurii trebuie să anunţe comisia de insolvenţă dacă obţine venituri mai mari cu 50 la sută sau dacă dobândeşte moşteniri sau donaţii sau bunuri şi servicii a căror valoare depăşeşte salariul minim pe economie.

Insolvenţă prin plan de rambursare a datoriilor

Poate beneficia de această procedură persoana a cărei situaţie financiară nu este iremediabil compromisă. Valoarea prag este de 15 salarii minime pe economie, adică minimum 21.750 de lei. Executările silite pe averea datornicului sunt suspendate provizoriu pentru maximum trei luni, până la acceptarea planului de rambursare, urmând ca, după acceptarea planului, toate măsurile de executare silită să se suspende, până la încheierea planului. Planul de rambursare se poate derula pe maximum cinci ani, cu posibilitatea prelungirii executării cu cel mult 12 luni. Pe durata procedurii, persoana supusă acesteia trebuie să aibă o activitate producătoare de venituri sau să caute un loc de muncă mai bine remunerat. Dacă îşi pierde locul de muncă trebuie să depună toate eforturile pentru obţinerea unui nou loc de muncă. Şi în acest caz, persoana este obligată să nu contracteze noi împrumuturi şi să anunţe comisia în cazul obţinerii de noi venituri.

Insolvenţa prin lichidarea de active

Această procedură se aplică dacă situaţia financiară a persoanei este complet compromisă sau dacă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor a fost respinsă. Şi în acest caz se suspendă executarea silită, însă doar după admiterea cererii de deschidere a procedurii. După deschiderea procedurii, datornicul nu mai poate dispune de averea sa, lichidatorul analizează datoriile, face inventarul bunurilor şi stabileşte planul de acoperire a datoriilor.

Condamnaţii definitiv pentru evaziune fiscală, fals sau infracţiuni intenţionate contra patrimoniului nu pot beneficia de aceasta procedură. În aceeaşi situaţie sunt şi persoanele care au fost concediate în ultimii doi ani din motive care le sunt imputabile sau cei care, deşi sunt apţi de muncă, nu au loc de muncă ori alte surse de venit şi nici nu au depus eforturi în acest sens. Acumularea de noi datorii în cuantum de cel puţin 25 la sută din valoarea totală a obligaţiilor, în ultimele şase luni anterior deschiderii procedurii, blochează de asemenea posibilitatea de a beneficia de această procedură. Aceeaşi sancţiune se aplică şi celor care în ultimii trei ani anteriori formulării cererii şi-au gestionat averea într-un mod deficitar.

Citit 1757 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2017 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.