Procedura de declarare judecătorească a morţii

Procedura de declarare judecătorească a morţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Nu de puţine ori se întâmplă ca o persoană să dispară fără ca cei apropiaţi acesteia să cunoască dacă mai este în viaţă. În cazul în care există indicii că respectiva persoană  nu se mai află în viaţă şi au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care reiese că aceasta încă mai trăia, orice persoană interesată poate cere ca aceasta să fie declarată moartă, prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti.

În situaţia în care nu se poate stabili cu exactitate data ultimelor informaţii despre cel dispărut, aceasta se consideră a fi în ultima zi a lunii în care s-au primit ultimele informaţii. În situaţia în care nici luna nu se poate stabili se are în vedere sfârşitul anului calendaristic în care au fost primite aceste informaţii. Competentă să soluţioneze o astfel de cerere este judecătoria în circumscripţia căreia a domiciliat ultima dată persoana a cărei moarte se declară. După ce este investită cu o astfel de cerere, instanţa trebuie să solicite primăriei şi organelor poliţiei în a căror rază teritorială a avut ultimul domiciliu cunoscut cel dispărut să culeagă informaţii cu privire la acesta.

Instanţa are obligaţia de a face cunoscută deschiderea procedurii de declarare judecătorească a morţii unei persoane prin afişarea cererii la ultimul domiciliu cunoscut al celui dispărut, la sediul primăriei de domiciliu şi la sediul instanţei, precum şi publicarea într-un ziar de largă circulaţie a unui anunţ, cu scopul de a obţine eventuale informaţii despre cel dispărut. Preşedintele instanţei trebuie să sesizeze instanţa de tutelă de la ultimul domiciliu cunoscut al celui a cărui moarte se doreşte a fi declarată, pentru a numi în caz de nevoie un curator. Dacă persoana pentru care a fost începută această procedură are bunuri imobile în proprietate, la cererea instanţei va fi notată această procedură în cartea funciară. Şi în cazul în care cel a cărui moarte se declară este profesionist, urmează a se înregistra aceasta la registrul comerţului.

Termenul de judecată se fixează după ce instanţa termină de cules toate informaţiile despre cel în cauză. Acesta este citat atât la ultimul domiciliu, cât şi printr-un ziar de largă circulaţie. În cauză va fi citat şi curatorul în cazul în care a fost desemnat, judecata urmând a se face cu participarea procurorului.

După ce rămâne definitivă hotărârea judecătorească de declarare a morţii, dispozitivul acesteia se afişează timp de două luni la domiciliul persoanei, la instanţă şi la primărie. De asemenea hotărârea se comunică la serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, în vederea înregistrării decesului. Acolo unde este cazul această hotărâre se notează şi în registrele publice, precum carte funciară, registrul comerţului, registrul succesoral etc.

În cazul în care persoana a cărei moarte a fost declarată se află în viaţă, urmează a se face cerere de anulare a hotărârii declarative de moarte. Hotărârea se comunică la serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor pentru a se anula înregistrarea.

Citit 2691 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2017 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.