”Export” de muncitori | Doi fermieri din Galaţi au făcut AVERE din racolarea ”căpşunarilor”

”Export” de muncitori | Doi fermieri din Galaţi au făcut AVERE din racolarea ”căpşunarilor”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste o sută de persoane racolate din judeţul Galaţi, care au ajuns la muncă în Italia în ultimii şapte ani, au umplut conturile unei familii din Băleni cu peste o sută de mii de euro. "Tariful" lunar care a dus la adunarea acestei averi, de 150 de euro pe lună de persoană, era perceput de recrutori în schimbul unor promisiuni care nu prea se potriveau cu realitatea.

O familie de fermieri din Băleni a intrat în vizorul poliţiştilor de la Crimă Organizată după şapte ani în care a făcut o veritabilă afacere din recrutarea de oameni dispuşi să muncească în agricultură, în Italia. Titi şi Iulian Spînu, fermieri în comuna gălăţeană, şi-au asumat angajamentul faţă de peste o sută de persoane că le vor facilita transportul în Peninsulă şi angajarea la diverse societăţi agricole, în schimbul unor salarii deloc de neglijat: o mie de euro lunar, bani în mână, cu promisiunea că vor avea condiţii bune de muncă, cazare, program de lucru stabil. Mai mult, amatorii de câştiguri pe pământ străin erau transportaţi în Italia de cei doi şi alte două persoane apropiate lor şi predaţi unor cetăţeni italieni şi unei românce, care se ocupau mai apoi de plasarea efectivă în câmpul muncii. Totul în schimbul achitării, de către fiecare muncitor în parte, a unei cotizaţii lunare din venitul încasat de câte 150 de euro.

Toate bune şi frumoase, numai că, odată ajunşi la muncă, la fermele din Italia, românii aveau să descopere că promisiunile nu coincideau cu realitatea. "Victimelor le erau prezentate alte condiţii decât cele reale referitoare la cazare, durata legală a zilei de muncă, neavând posibilitatea de a pleca benevol de la locurile de muncă respective, neavând posibilitatea unui contact direct cu angajatorii la care lucrau, din cauza necunoaşterii limbii italiene şi supravegherii continue exercitate asupra lor", se arată în comunicatul DIICOT Galaţi.

Cu toate acestea, muncitorii au plătit banii către fermeirii de la Băleni, aceştia ajungând, potrivit informaţiilor oferite de anchetatori, să strângă circa 100.000 de euro. Probe privind activitatea infracţională a familiei Spînu au fost adunate în urma a patru percheziţii, care au avut loc zilee acestea.

Titi şi Iulian Spânu au fost reţinuţi, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de persoane. Alţi doi suspecţi în dosar, complici cu aceştia, sunt dispăruţi în prezent şi se sutrag urmăririi penale.

Citit 10008 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2017 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.