BREVIAR JURIDIC | Plângerea contravenţională

BREVIAR JURIDIC | Plângerea contravenţională
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate formula plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. În cazul în care contravenientul a semnat procesul-verbal pentru luare la cunoştinţă, termenul se calculează din momentul întocmirii acestuia. Dacă procesul-verbal a fost trimis prin poştă, termenul este de 15 zile de la data primirii, indicată de ştampila poştei.

Plângerea contravenţională se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, cu excepţia plângerii formulate împotriva procesului-verbal de contravenţie prin care s-a reţinut săvârşirea faptei de a circula fără deţinerea rovinietei valabile. Această plângere se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul contravenientul.

La plângere trebuie anexate procesul-verbal de contravenţie, copia actului de identitate al contravenientului, precum şi alte înscrisuri ce pot constitui probe utile în soluţionarea cauzei.

Dacă se solicită administrarea probei cu martori, în plângere vor fi menţionate numele, prenumele şi domiciliul acestora. Instanţa fixează termen de judecată şi dispune citarea contravenientului, a organului care a aplicat sancţiunea şi  a martorilor indicaţi în procesul-verbal sau în plângere, precum şi a altor persoane în măsură să contribuie la soluţionarea temeinică a cauzei. După ascultarea contravenientului şi administrarea probelor prevăzute de lege pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei  procesului-verbal de contravenţie, instanţa pronunţă o hotărâre cu privire la sancţiunea aplicată.

Această hotărâre poate fi atacată cu apel. Apelul se soluţionează de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului.

De menţionat că plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie, precum şi apelul împotriva hotărârii pronunţate de judecătorie se taxează cu 20 de lei.

Citit 2845 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.