Nulitatea absolută a căsătoriei şi efectele juridice

Nulitatea absolută a căsătoriei şi efectele juridice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Căsătoria poate fi anulată în cazul în care a fost încheiată cu încălcarea dispoziţiilor legale exprese în acest sens, precum cele referitoare consimţământ, bigamie, încheierea căsătoriei între rude, alienaţia sau debilitatea mintală, neprezentarea în vederea oficierii căsătoriei în faţa ofiţerului de stare civilă, lipsa vârstei matrimoniale etc.

Căsătoria este valabilă doar dacă este încheiată între un bărbat şi o femeie şi aceştia şi-au exprimat consimţământul în mod liber şi personal. Orice persoană care este deja căsătorită nu mai poate încheia o nouă căsătorie, aceasta din urmă fiind lovită de nulitate absolută.

Căsătoria încheiată între rudele în linie dreaptă, cât şi între rudele în linie colaterală până la gradul trei inclusiv este interzisă. Pentru motive temeinice, este admisă totuşi o astfel de căsătorie, însă numai în urma unei autorizări din partea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie domiciliază cel care cere încuviinţarea. Încuviinţarea se obţine în baza unui aviz medical, special dat în acest sens.

Dacă o persoană este alienată sau debilă mintal nu se poate căsători, căsătoria fiind supusă sancţiunii nulităţii absolute.

Căsătoria este validă doar dacă se încheie în faţa unui ofiţer de stare civilă, prezenţa ambilor soţi fiind obligatorie în vederea exprimării consimţământului în mod public.

Căsătoria încheiată cu o persoană minoră, care nu a împlinit vârsta de 16 ani este lovită de asemenea de nulitate absolută. Totuşi, dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de constatare a nulităţii căsătoriei ambii soţi devin majori sau dacă soţia a rămas însărcinată sau a născut, nulitatea căsătoriei se acoperă.

Dacă două persoane se căsătoresc cu alte scopuri decât acelea de a întemeia o familie, căsătoria respectivă este lovită de asemenea de nulitate absolută. Nulitatea căsătoriei se poate acoperi totuşi dacă cei doi soţi convieţuiesc, soţia a rămas însărcinată sau a născut, sau au trecut mai mult de doi ani de la încheierea căsătoriei.

Efectele nulităţii căsătoriei

Soţul care a fost de bună credinţă la încheierea căsătoriei păstrează, până la rămânerea definitivă a hotărârii de anulare, situaţia unui soţ dintr-o căsătorie valabilă. În această situaţie, raporturile patrimoniale dintre soţi sunt supuse dispoziţiilor referitoare la divorţ.

Nulitatea căsătoriei nu are niciun efect asupra copiilor, aceştia păstrând situaţia copiilor din căsătorie. Şi în această situaţie, se aplică dispoziţiile referitoare la divorţ în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile dintre părinţi şi copii.

În situaţia în care nulitatea căsătoriei a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească, aceasta este opozabilă terţelor persoane, în condiţiile legii.

Citit 1953 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.