Curier juridic - Recunoaşterea paternităţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Mihaela D., din Galaţi, ne-a scris pentru a ne spune că este căsătorită şi despărţită în fapt din 2005. De doi ani trăieşte în concubinaj cu un alt bărbat şi acum este însărcinată. Doamna Mihaela vrea să ştie dacă bărbatul cu care trăieşte (tatăl viitorului copil) îl poate recunoaşte la starea civilă ca fiind al lui, mai exact să îi poarte numele, în condiţiile în care ea este încă, legal, căsătorită cu alt bărbat şi cum se procedează într-un astfel de caz.

Stimată doamnă, dacă sunteţi căsătorită în momentul naşterii, atunci copilul beneficiază de prezumţia de paternitate a copilului născut în timpul căsătoriei. Prin urmare, tatăl este considerat soţul dumneavoastră.

Ca să fie recunoscut de celălalt, de tatăl biologic, în primul rând trebuie să introduceţi acţiune în tăgăduirea paternităţii împotriva soţului dumneavoastră şi să înlăturaţi prezumţia. Odată înlăturată, copilul devine fără filiaţie stabilită şi poate fi recunoscut de persoana cu care trăiţi acum, prin act autentic, declaraţie la ofiţerul de stare civilă, sau prin testament. În orice caz, aveţi nevoie de un apărător pentru acţiunea la instanţă.

Pensie de întreţinere

„Care este vârsta maximă a copiilor până la care pot primi pensie de întreţinere de la unul dintre părinţi şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceştia şi ce lege prevede acest lucru? Menţionez că am un băiat care are 24 de ani, este student şi nu mai primeşte pensie alimentară de la tatăl lui pentru că acesta susţine că se poate întreţine singur”, ne-a povesteşte doamna Diana H..

Pensia de întreţinere se datorează copiilor minori rezultaţi din căsătorie sau celuilalt soţ în condiţiile prevăzute de lege (art 41 C. Fam). Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net din muncă al soţului obligat la plată.

După încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanţă la plata unei "pensii alimentare", obligaţie care va dura până la majoratul copilului, iar dacă acesta îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, însă cel târziu până la împlinirea vârstei de 26 ani.

Citit 683 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.