Procedura îndreptării hotărârilor judecătoreşti

Procedura îndreptării hotărârilor judecătoreşti
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Codul de procedură civilă prevede posibilitatea de remediere a erorilor materiale şi omisiunilor dintr-o hotărâre judecătorească, fără să mai fie nevoie de exercitarea unei căi de atac.

Astfel, prin această procedură, se pot îndrepta erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau erorile de calcul, precum şi orice alte greşeli materiale (formale) consemnate în hotărâre.

De exemplu, dacă a fost scris greşit numele unei părţi, ori al reprezentantului acesteia, chiar dacă eroarea a fost făcută de părţi, şi nu de instanţa de judecată, se va putea apela la procedura de îndreptare a erorii materiale respective.

Pe calea acestei proceduri nu se poate modifica soluţia pronunţată de instanţă (nu pot fi corectate greşelile de judecată), ci doar erorile materiale din cuprinsul hotărârii judecătoreşti.

Greşelile de judecată care privesc fondul pricinii pot fi remediate numai prin exercitarea căilor legale de atac.

Cererea de îndreptare a hotărârii judecătoreşti poate fi formulată oricând de partea care justifică un interes şi se adresează instanţei care a pronunţat această hotărâre. În cerere trebuie să se arate eroarea materială din hotărârea judecătorească şi, totodată, se vor preciza dovezile care atestă această eroare şi cum ar fi corect să fie scris în cuprinsul hotărârii.

De regulă, soluţionarea cererii se face fără citarea părţilor.

Prin excepţie, părţile vor fi citate numai dacă instanţa apreciază că este necesar ca acestea să dea anumite lămuriri pentru soluţionarea cererii.

Instanţa se pronunţă asupra cererii prin încheiere dată în camera de consiliu.

Când cererea este admisă, instanţa va dispune îndreptarea erorii materiale  cu menţiunile corespunzătoare pe ambele exemplare originale ale hotărârii.

În cazul în care nu se referă la erori materiale, ci la greşeli de judecată, cererea va fi respinsă.

Împotriva încheierii prin care instanţa a soluţionat cererea se pot exercita aceleaşi căi de atac (apel sau recurs) ca şi împotriva hotărârii a cărei îndreptare  s-a solicitat.

De menţionat că instanţa de judecată poate dispune şi din oficiu îndreptarea unei erori materiale dacă aceasta a fost făcută de grefier sau de către judecător.

Cererea de îndreptare a greşelilor materiale nu se timbrează.

Citit 3954 ori Ultima modificare Luni, 25 Septembrie 2017 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.