Curier juridic - Şomajul şi vechimea în muncă

Curier juridic - Şomajul şi vechimea în muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Perioada în care un angajat a beneficiat de indemnizaţie de şomaj (trecută şi în cartea de muncă) se adaugă la vechimea efectivă în câmpul muncii şi la acordarea sporului de vechime în muncă?”, ne întreabă un cititor.

Legea nr.1/1991 prevede la art. 15 că perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau de integrare profesională constituie vechime în muncă. Dar, întrucât Legea nr. 1/1991 a fost abrogată de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, începând cu data de 1.03.2002, data intrării în vigoare a acestei legi, această perioada nu mai este recunoscută de lege ca fiind vechime în muncă.

Aşadar, numai perioada în care o persoană a primit indemnizaţie de şomaj în baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime în muncă şi poate fi valorificată la calculul sporului de vechime.

După intrarea în vigoare a Legii nr. 76/2002, perioada în care o persoană a primit indemnizaţie de şomaj se ia în calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie, NU şi pentru acordarea sporului de vechime.

Concediul fără plată şi învoirea

Un alt cititor ne întreabă dacă perioada în care a avut concediu fără plată constituie sau nu vechime în muncă. De asemenea, cititorul nostru vrea să ştie când poate cere o învoire de la şeful unităţii în care lucrează.

Concediul fără plată este reglementat de art. 148 din Codul muncii potrivit căruia, pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În acest caz, salariatul trebuie să formuleze o cerere de acordare a concediului fără plată.

Concediul fără plată NU constituie vechime în muncă, cu excepţia cazului prevăzut de art. 153 din Codul muncii, potrivit căruia durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

Astfel, dacă salariatul solicită şi i se acordă concediu fără plată pentru formare profesională, această perioadă constituie vechime în muncă.

Concediul fără plată nu este acelaşi lucru cu învoirea. Învoirea nu afectează vechimea în muncă. În baza principiului libertăţii de voinţă a părţilor contractante, fără a exista o prevedere legală, se utilizează şi învoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului.

De regulă, învoirea se acordă de angajator, dacă este de acord cu solicitarea angajatului, atunci când acesta urmează a-şi realiza anumite interese personale deosebite.

În anumite cazuri, angajatorul are obligaţia de a învoi salariatul (spre exemplu, în cazul salariaţilor chemaţi ca martori în procesele penale, în procesele civile etc.).

Foto: Mediafax

Citit 2667 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.