Procedura schimbării numelui pe cale administrativă (II)

Procedura schimbării numelui pe cale administrativă (II)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cererea de schimbare pe cale administrativă a numelui trebuie să fie însoţită de următoarele acte:

- copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;

- un exemplar al Monitorului Oficial al României (partea a III-a) în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui;

- consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;

- cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;

- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Cererea se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României ( partea a III-a), prin grija şi pe cheltuiala solicitantului.

Prin excepţie, dacă există aprobarea serviciului public judeţean, cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente poate fi exceptată de la publicare.

Orice persoană interesată poate să facă opoziţie la cererea formulată, cu excepţia situaţiei în care schimbarea numelui se cere pentru că acesta este format din expresii indecente, ridicole, în termen de 30 de zile de la publicarea extrasului în Monitorul Oficial.

Opoziţia se face în scris (motivat) şi se depune la serviciul public în a cărui rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul persoana care solicită schimbarea numelui.

Ulterior, cererea de schimbare a numelui cu actele anexate şi, eventual, cu opoziţiile care s-au făcut, se trimite spre soluţionare de către serviciul public local serviciului public judeţean. Acest serviciu verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege şi, după analizarea temeiniciei cererii, precum şi a opoziţiilor făcute, propune, motivat, preşedintelui consiliului judeţean emiterea dispoziţiei de admitere sau de respingere a cererii, de  schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea acesteia.

Dispoziţia prin care s-a admis schimbarea numelui se trimite, în copie, serviciului public la care a fost înregistrată cererea. Acesta îl înştiinţează pe solicitant şi îi eliberează o copie de pe dispoziţia de admitere a cererii.

Schimbarea numelui se înscrie, prin menţiune, pe marginea actului de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul).

Dispoziţia de respingere a cererii de schimbare a numelui se comunică solicitantului de către serviciul public judeţean în termen de 10 zile de la emitere şi poate fi contestată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, în termen de 30 de zile de la comunicare, la tribunalul în a cărui rază teritorială se află domiciliul titularului contestaţiei sau la tribunalul în raza căruia îşi are sediul emitentul actului atacat.

De menţionat că persoana căreia i s-a respins cererea de schimbare a numelui poate să facă o nouă cerere, dacă în susţinerea acesteia au intervenit motive noi ori au încetat cauzele care au determinat admiterea unei opoziţii la cererea iniţială.

Citit 5299 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.